Nakon sastanka u Konjicu

Efendić otkrio detalje o rasporedu pozicija: Osmorka bi mogla imati četiri ministra u Vijeću ministara

Front07.12.22, 14:52h

Efendić otkrio detalje o rasporedu pozicija: Osmorka bi mogla imati četiri ministra u Vijeću ministara
Postignuta je načelna saglasnost da se u Vladi FBiH zadrži trenutni raspored u odnosu na HDZ i partnere i s druge strane na ono što su imali SDA i SBB i DF, rekao je Efendić

 

 

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić kazao je nakon sastanka u Konjicu da neće biti nikakve izdaje države niti Bošnjaka.


“Ovo je programski pokušaj da se stvari pokrenu na pravi način. Stalno se spominje isporuka izbornog zakona HDZ-u. Sve i da hoćemo, mi to ne možemo bez dvotrećinske većine, dakle bez SDA i DF-a to ne može”, rekao je on.


Što se tiče raspodjele resora, Efendić je otkrio neke detalje.


“Postignuta je načelna saglasnost da se u Vladi FBiH zadrži trenutni raspored u odnosu na HDZ i partnere i s druge strane na ono što su imali SDA i SBB i DF. O detaljima se može još razgovarati. Ali vjerovatno ostaje taj raspored. Govorilo se i o četvrtom ministarstvu u Vijeću ministara. Do sada je bio neki raspored tri-tri-tri plus predsjedavajući. Danas je HDZ iskazao spremnost da oni imaju dva ministra, a četiri da budu iz stranaka Osmorke. O tome naravno treba pričati i sa partnerima iz RS”, rekao je Efendić.


On je dalje naveo da već 10 godina vlada institucionalna blokada.


“Brojni su tehnički mandat. Postoji spremnost da se otkoči rad svih institucija. Dakle, i na nivou države i Federacije”, rekao je Efendić.


Ranije je rečeno da je dogovoreno da Nermin Nikšić bude premijer FBiH, Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara. Predsjednica FBiH trebala bi biti Lidija Bradara.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 69

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još