Nakon sastanka Osmorke i HDZ-a

Čović: Mi smo se opredijelili za zajedničku vlast, nismo odustali od legitimiteta

Front07.12.22, 14:34h

Čović: Mi smo se opredijelili za zajedničku vlast, nismo odustali od legitimiteta
Razgovarali su o onome što opterećava odnose i kako to relaksirati, te kako će ovo partnerstvo "upražnjavati kroz resore"

 

 

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH danas je nakon sastanka Osmorke i HDZ-a BiH koji je održan u Konjicu izjavio da više neće govoriti "HDZ i osmorka, već partneri".

 

 - S trećim partnerom kad budemo sjeli, u narednih pet do šest dana, usaglasit ćemo dalje elemente, a cilj je da u ovoj godini imamo Vijeće ministara i minimum usvojen budžet - rekao je Čović danas u Konjicu, dodavši da se isto odnosi i na Vladu FBiH. 

 

Razgovarali su o onome što opterećava odnose i kako to relaksirati, te kako će ovo partnerstvo "upražnjavati kroz resore".

 

Istakao je da u FBiH je to posebno dinamično za sve njih.

 

- Tu jedno duže vrijeme nismo pratili ono na što nas život tjera - energetika, poskupljenja, inflacija. Vjerujem, da ćemo se bez ikakvih tenzija dogovarati. Cilj je stvoriti atmosferu koja će potvrditi da smo spremni za kandidatski status do kraja ove godine. Idemo intenzivno, svaku aktivnost usklađivati sa zakonima EU - izjavio je Čović danas između ostalog.

 

Dodao je da nisu odustali od pristupa legitimnog predstavljanja legitimnih naroda.

 

- Naravno, da imamo vrlo složenu strukturu u načenju biranja u Domu naorda kada je u pitanju biranje predsjednika odnosno potpredsjednika Vlade Federacije – poručio je Čović.

 

- Mi smo se opredijelili za zajedničku vlast i za to da napravimo promjene. Nismo odustali od legitimiteta svugdje gdje Ustav to navodi. Kada je u pitanju sutrašnji žrijeb - mislim da će sve biti jasno.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!