14. DECEMBRA U 19 SATI

Jedinstven multimedijalni projekat 'Fantom slobode' u BKC-u Sarajevo

Kultura07.12.22, 11:27h

Jedinstven multimedijalni projekat 'Fantom slobode' u BKC-u Sarajevo
Izožba će biti otvorena audio-vizualnom projekcijom i performansom autorice Džejlane Karaman-Pašić , te uvodnim govorom prof. dr. Danisa Fejzića

 

 


Jedinstven multimedijalni projekat umjetnice Džejlane Karaman-Pašić bit će predstavljen u Bosanskom kulturnom centru KS, u srijedu, 14. decembra, u 19 sati.


„Le Fantôme de la liberté“ (fr. Fantom slobode) je izložba iluminiranih prostornih instalacija uz audio-vizualnu projekciju. Slijedeći uvjerenje da je prava priroda čovjekove ličnosti sloboda, autorica vlastitim umjetničkim iskazima poziva gledaoca da zaroni u jedan sanjivi, imaginarni svijet u kojem se duhovno i uzvišeno spajaju sa svakodnevnim. Imerzivne levitirajuće figure, uz stalni protok animiranih, pulsirajućih uzoraka, kreiraju specifičnu atmosferu u kojoj je publika u direktnoj interakciji s djelom. Prisutno je mnoštvo dinamike i pokreta, a vrijeme kao da je stalo; na nama je da se prepustimo nešto drugačijem, beskrajno mističnom doživljaju prostora.

 

dzejlana-karaman-pasic


Izožba će biti otvorena audio-vizualnom projekcijom i performansom autorice, te uvodnim govorom prof. dr. Danisa Fejzića.

 
Džejlana Karaman-Pašić je rođena u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a potom i studij te magisterij na Akademiji likovnih umjetnosti.


Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom te izradom edukativnih slikovnica za djecu. Učesvovala je na brojnim izložbama i festivalima. Njeni ilustratorski radovi objavljeni su u knjizi "Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije". Svoje višegodišnje istraživanje i kreativni proces predstavila je na samostalnoj izložbi u martu ove godine. Majka je dvoje djece.

 

dzejlana-fantom-slobode-1

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!