možda će se zadržati i preko praznika

Stručnjaci o nižim cijenama goriva: Je li to samo zatišje pred buru?! 'Pitanje svih pitanja je šta će se događati u Kini'

Biznis Klub07.12.22, 10:58h

Stručnjaci o nižim cijenama goriva: Je li to samo zatišje pred buru?! 'Pitanje svih pitanja je šta će se događati u Kini'
Mogu li se niže cijene goriva dovesti u vezu s dogovorom Unije, zemalja G7 i Australije o ograničavanju cijena ruske nafte na 60 dolara po barelu? U kojoj će mjeri to ograničenje naštetiti Rusiji? Na snagu je stupio i embargo na uvoz ruske nafte u EU – koje će biti posljedice toga? Je li riječ o simboličnom ili ozbiljnom udaru na rusko gospodarstvo?

 

 


O tome su u emisiji U mreži Prvog na HRT-u govorili energetski konzultant Davor Štern i ekonomski analitičar Damir Novotny.


Novotny je rekao da je najveći pojedinačni kupac sirove nafte Kina.


- Loše vijesti iz njihovog gospodarstva bile su jasan signal da će potražnja padati u narednim godinama i trgovci naftom su počeli snižavati cijene. Tako da su cijene padale i bez embarga - istaknuo je.


- Kod cijena nafte se događa to da zbog nekog vanjskog šoka, kao što su ratovi, epidemije, zatvaranje Sueskog kanala, dođe do rasta cijena, ali onda i pada. Tako da je tržišni mehanizam počeo djelovati i bez ovog embarga - kazao je.


Smatra da je vrijeme da se počne pregovarati, ako se želi izbjeći dugoročni rat.


- Neki signali iz Rusije dolaze da bi se to moglo dogoditi - naglasio je.


Dodao je da je ključno pitanje kako će se cijene nafte i bez embarga kretati u budućnosti.


- Po meni pitanje svih pitanja je što će se događati u kineskoj ekonomiji - istaknuo je.


Dodao je i da je šok s naftom izazvao drugi, pozitivan šok.


- Traže se tehnološka rješenja bez nafte za proizvodnju energije - rekao je.


Štern smatra da neće biti dugoročnijeg smanjivanja cijena goriva.


- Dobro da je došlo za Božić, nadamo se da će se zadržati preko praznika. No ovo što se sada sprema je zatišje pred oluju. Ne znamo kako će se Europa i druge zemlje koje se drže embarga snaći, međutim u ostatku svijeta i dalje će se prerađivati nafta, no u sve udaljenijim zemljama pa će i transport tih derivata biti skuplji. Istovremeno će transport nafte prema Europi biti skuplji pa možemo očekivati povećanje cijena, nakon ovog kratkotrajnog zatišja, ako će robe i biti - naglasio je.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!