evo šta je zaključio

Schmidt posjetio Ustavni sud FBiH: I sud, sa devet sudaca, i Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, sa sedam sudaca, sada su...

Front06.12.22, 19:53h

Schmidt posjetio Ustavni sud FBiH: I sud, sa devet sudaca, i Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, sa sedam sudaca, sada su...
Iskoristio je ovu priliku da pozdravi imenovanje troje nedostajućih sudaca u Vijeće za zaštitu vitalnih interesa pri Ustavnom sudu FBiH

 

 

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je posjetio Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, gdje se sastao s predsjednicom Suda, sutkinjom Aleksandrom Martinović, i njenim kolegama.

 

Iskoristio je ovu priliku da pozdravi imenovanje troje nedostajućih sudaca u Vijeće za zaštitu vitalnih interesa pri Ustavnom sudu FBiH. Mogućnost da Ustavni sud FBiH i njegovo Vijeće za zaštitu vitalnih interesa obavljaju svoju nadležnost od suštinskog je značaja za očuvanje Ustava Federacije BiH i za funkcioniranje svih entitetskih organa u skladu sa Ustavom – saopćeno je iz OHR-a.

 

- U okviru ove aktivnosti, svi potrebni koraci predviđeni mojim mjerama od 2. oktobra, koji se odnose na imenovanja u Ustavni sud FBiH i njegovo Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, sada su implementirani. I sud, sa devet sudaca, i Vijeće za zaštitu vitalnih interesa, sa sedam sudaca, sada su funkcionalni - rekao je visoki predstavnik.

 

Funkcionalan Ustavni sud FBiH, nakon godina odlaganja i političkih blokada, važan je element u očuvanju Ustava FBiH, sprečavanju daljnjih blokada i vraćanju vladavini prava u Federaciji Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još