potpisana deklaracija

Bregu: Cijene rominga između zemalja zapadnog Balkana i EU niže od 1. oktobra 2023.

Biznis Klub06.12.22, 15:16h

Bregu: Cijene rominga između zemalja zapadnog Balkana i EU niže od 1. oktobra 2023.
Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je da je prvo pitanje koje im je bilo upućeno nakon što je režim rominga kao kod kuće stupio na snagu u našem regionu prošlog jula bilo kada će se smanjiti cijene rominga sa Evropskom unijom

 

 

Telekom operateri iz Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana potpisali su Deklaraciju o romingu kojom se omogućava smanjenje cijena rominga između EU i regiona od 1. oktobra 2023., čime je započeo današnji samit EU i zapadnog Balkana u Tirani. 

 

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je da je prvo pitanje koje im je bilo upućeno nakon što je režim rominga kao kod kuće stupio na snagu u našem regionu prošlog jula bilo kada će se smanjiti cijene rominga sa Evropskom unijom.

 

- I to je prva stvar na kojoj smo počeli raditi nakon tog 1. jula. Drago mi je da mogu reći da je to vrijeme došlo i da će cijene rominga između zapadnog Balkana i Evropske unije pasti zajedno s lišćem naredne jeseni. To je, međutim, tek početak procesa do ostvarivanja krajnjeg cilja smanjivanja cijena rominga između EU i regiona na približno isti nivo domaćih cijena - rekla je Bregu.

 

Navedeno je da će svaki telekom operater iz EU i regiona koji je potpisnik Deklaracije razmotriti uvođenje tarifnih planova i mogućnosti manjih maloprodajnih cijena za svoje korisnike u romingu u drugim mobilnim mrežama, dok će prva značajna smanjenja cijena usluga prenosa podataka u romingu stupiti na snagu od 1. oktobra 2023. 

 

Važno je da kreatori politika na zapadnom Balkanu ubrzaju provođenje reformi politika u telekom sektoru, u skladu sa zaključcima Digitalnog samita zapadnog Balkana 2022., a u cilju stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta regiona i poticajnijeg poslovnog okruženja. Ekonomije sa zapadnog Balkana trebaju provesti pomenute reforme najkasnije do kraja 2023., saopćeno je iz RCC-a.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!