POD KONTROLOM AGENCIJE ZA RAD U BIH

Projekat zapošljavanja bh. medicinara u Njemačkoj i dalje aktuelan: Potrebna je srednja škola, a evo šta su drugi uslovi...

Biznis Klub06.12.22, 09:58h

Projekat zapošljavanja bh. medicinara u Njemačkoj i dalje aktuelan: Potrebna je srednja škola, a evo šta su drugi uslovi...
Tokom perioda pandemije 2020. i 2021. godine interes naših građana za taj program je bio malo smanjen, dok se ove godine bilježi povećanje u odnosu na prošle dvije godine

 


Agencija za rad i zapošljavanje BiH ima saradnju sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke vezano za projekte zapošljavanja medicinara u SR Njemačkoj, te u cilju jačanje bilateralne saradnje.


- U periodu 2020-2022 realizirali smo i projekt Obrti nude budućnost, koji se odnosio na mogućnost sticanja znanja i vještina, te priznavanja diploma za tri grupe zanimanja (elektrotehnička struka, metalska struka, te instalateri za grijanje i klimatizaciju), te je ukupno 39 osoba iz BiH iskoristilo ovu mogućnost, naučilo njemački jezik i otišlo na rad u Njemačku u trajanju od godinu dana - izjavio je za Fenu stručni saradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić.


Dodao je da je projekt zapošljavanja medicinskih radnika sa završenom srednjom medicinskom školom iz BiH u SR Njemačku još aktuelan. Tokom perioda pandemije 2020. i 2021. godine interes naših građana za taj program je bio malo smanjen, dok se ove godine bilježi povećanje u odnosu na prošle dvije godine.


Taj program se i dalje dijeli na dva dijela - Triple Win gdje poslodavca za kandidate traži njemački GIZ u saradnji sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke, te program zapošljavanja kod poznatog poslodavca gdje kandidati sami traže poslodavca.


Uslovi su i dalje završena četvorogodišnja medicinska škola opšteg smjera ili smjera pedijatrijske njege, položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika na minimum B1 nivou, prema evropskom referentnom okviru za jezike.


- Interes poslodavaca za zapošljavanjem navedenog kadra je još uvijek velik. Broj posredovanja za ovaj program, odnosno izdatih radnih dozvola u 2021. godini iznosio je 487 (od toga Triple Win 92), dok je ove godine zaključno sa 1. decembrom taj broj bio 542 ( Triple Win 94) - dodao je Pupić.


Bosnu i Hercegovinu je tokom protekle decenije napustio veliki broj građana kako zbog opšte situacije, tako i zbog visoke stope nezaposlenosti i lošeg ekonomskog stanja. U SR Njemačkoj, kojoj je hitno potrebna stručna radna snaga, nedavno je objavljeno da žele olakšati dolazak kvalificiranih stranih radnika.


Pupić je dodao da se podaci kojima raspolaže Agencija za rad i zapošljavanje BiH odnose samo na posredovanja koje oni rade.


- Mi trenutno nemamo procjenu koliko ljudi godišnje odlazi na rad u Njemačku jer te osobe nemaju nikakvu obavezu da svoj odlazak bilo gdje evidentiraju. Shodno tome ne možemo dati procjenu da li će neki novi pristup uvozu radne snage u SR Njemačku rezultirati većim brojem odlazaka iz BiH, kao ni koji profili radnika će biti zainteresirani za odlazak – izjavio je Pupić.


Iako nema preciznih zvaničnih podataka o broju građana BiH koji su napustili domovinu i otišli da žive i rade u drugim državama, Unija za održivi povratak i integracije BiH provela je istraživanje te došla do podataka koji pokazuju da je BiH tokom proteklih desetak godina napustilo nekoliko stotina hiljada ljudi.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!