otkriveno na aerodromu

Čuvajte se sumnjive robe iz Kine: Sanitarna inspekcija zabranila uvoz kozmetičkih proizvoda bez deklaracije

Biznis Klub05.12.22, 16:17h

Čuvajte se sumnjive robe iz Kine: Sanitarna inspekcija zabranila uvoz kozmetičkih proizvoda bez deklaracije
U postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom predmeta opće upotrebe, utvrđeno je da pristigla pošiljka ne sadrži deklaraciju iz koje se može utvrditi rok upotrebe, proizvođač i uvoznik

 


 
Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu/mjestu carinjenja (GP/MC) Aerodrom - Sarajevo je u novembru 2022. godine zabranila uvoz pošiljke kozmetičkih i toaletnih proizvoda porijekom iz Kine.


Naime, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom predmeta opće upotrebe, utvrđeno je da pristigla pošiljka ne sadrži deklaraciju iz koje se može utvrditi rok upotrebe, proizvođač i uvoznik, što je u suprotnosti s članom 8. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe („Službeni list BiH“, broj 2/92 i 13/94), te se kao takva ne može uvesti niti staviti u promet.


Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke težine 20 kg je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, saopćeno je iz Federalne sanitarne inspekcije.

 

(FENA/ad/Foto:Arhiv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!