oštar odgovor

Bećirović Dodiku oko učešća BiH na Samitu EU zapadni Balkan: Niste pozvani ni vi ni RS, besmisleno je pominjati stavove!

Front04.12.22, 19:47h

Bećirović Dodiku oko učešća BiH na Samitu EU zapadni Balkan: Niste pozvani ni vi ni RS, besmisleno je pominjati stavove!
- Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu

 

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović odgovorio je na neutemeljene stavove predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o usklađivanju stavova sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, vezano za učešće države Bosne i Hercegovine na Samitu EU-zapadni Balkan 6. decembra u Tirani.

 

Bećirović je istakao da je Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija, te da predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike države Bosne i Hercegovine.

 

Također, naveo je da susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici države Bosne i Hercegovine. O tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

- Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države Bosne i Hercegovine. Gospodin Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu,  tako da je besmisleno uopće pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani - naveo je Bećirović. 

 

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan, te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu.

 

(Frna/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 257

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još