oglasila se zastupnica u zastupničkom domu PFBIH

Biščević-Tokić: Konaković bi da se vlast ne formira po volji građana, već po njegovoj spremnosti da udovoljava Čoviću i Dodiku

Front03.12.22, 16:34h

Biščević-Tokić: Konaković bi da se vlast ne formira po volji građana, već po njegovoj spremnosti da udovoljava Čoviću i Dodiku
- Tvrdi Konaković da nije bitna većina u Klubu Bošnjaka jer je "buduća vlast već dogovorena". Dakle, nisu biti izborni rezultati, volja građana, te ustavne i zakonske odredbe koje propisuju način na koji se vlast formira već rezultat njegove spremnosti da pristane na sve što je Dragan Čović zatražio od njega

 

 

 

Ako HDZ ima većinu u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, neizbježan su partner u vlasti. Ukoliko SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka, SDA nije neizbježna već blokira proces uspostave vlasti, napisala je Jasmina Biščević-Tokić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

 

Jasmina Biščević-Tokić je napisala da je to "logika kolege iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elmedina Konakovića, koji se uporno trudi uvjeriti javnost da Ustav važi samo za Hrvate i HDZ, dok za Bošnjake i većinsku volju bošnjačkog naroda, pretočenu u činjenicu da SDA već sada ima većinu u Klubu Bošnjaka, vrijede neka druga pravila".

 

- Tvrdi Konaković da nije bitna većina u Klubu Bošnjaka jer je "buduća vlast već dogovorena". Dakle, nisu biti izborni rezultati, volja građana, te ustavne i zakonske odredbe koje propisuju način na koji se vlast formira već rezultat njegove spremnosti da pristane na sve što je Dragan Čović zatražio od njega. Program za koji je Konaković priznao da ga je pisao HDZ, a ne on i njegovi partneri, sadrži sve ono što Dragan Čović godinama traži, od Izbornog zakona preko RTV kanala na hrvatskom jeziku do stranačkog kadroviranja u OSA-i - rekla je zastupnica Biščević-Tokić, objašnjavajući da "zbog toga ne iznenađuje činjenica da Dragan Čović insistira upravo na takvom Konakoviću kao partneru".

 

- Kada je vlast u pitanju, mogu Konaković i njegovi partneri na čelo Parlamenta BiH postaviti i čovjeka sa "crne liste", koji je na njoj završio jer je četiri godine blokirao Federaciju. Kada je vlast u pitanju, moraju poslušati Dragana Čovića kada zatraži da, umjesto opozicije iz RS-a, u državnoj vlasti bude SNSD. Takav Konaković je poželjan i SNSD-u. Za razliku od SDA, on Miloradu Dodiku nije postavio nikakve uslove za ulazak u vlast. Potvrdila je to SNSD-ova buduća delegatkinja u Domu naroda PSBiH Snježana Novaković-Bursać kazavši da "SDA ima najviše glasova, ali Osmorka ne postavlja uslove" - dodala je zastupnica Federalnog parlamenta.

 

Ona dalje pojašnjava da "Konakoviću nije bitan put u NATO i EU, zaštita ustavnopravnog poretka i očuvanje interesa države BiH".

 

- Bitno je da on bude vlast. Činjenica je da je Konaković tvrdio da će njegova stranka Narod i pravda biti najjača politička stranka u BiH nakon posljednjih Općih izbora. Činjenica je da nisu ostvarili ni približan rezultat u odnosu na najavljivani. Činjenica je da će zbog ovakvog podaničkog odnosa prema HDZ-u i SNSD-u već na narednim Općim izborima i Konaković i njegova stranka, ali i ostali partneri koji ne prepoznaju opasnost srljanja u vlast, otići u političku prošlost - poručila je Jasmina Biščević-Tokić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 114

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još