ulaz slobodan

Večeras otvaranje 5. Sajma Knjige u nišama - KUN, publici će se predstaviti čuveni pjesnik Pero Zubac

Kultura29.11.22, 10:32h

Večeras otvaranje 5. Sajma Knjige u nišama - KUN, publici će se predstaviti čuveni pjesnik Pero Zubac
O pjesniku i književniku Peri Zubcu će govoriti pjesnik, književni kritičar i historičar književnosti prof. Enver Kazaz i Goran Mikulić, arhitekta, kulturni djelatnik i direktor izdavačke kuće Art Rabic. Moderatorica programa će biti Aida Krehić

 

 

 

5. Sajam Knjige u nišama - KUN će biti svečano otvoren, u utorak, 29. novembra u 19 sati u Galeriji BKC-a.

 

U okviru programa svečanog otvorenja, publici će se zajedno sa svojim gostima u 19, 30 sati predstaviti čuveni bosanskohercegovački pjesnik i jedan od najpopularnijih pjesnika s područja bivše Jugoslavije, Hercegovac, Mostarac, Pero Zubac


Program se dešava povodom Dana državnosti BiH, a održava se u okviru 5. Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine.


Biće to prilika da jedan od najpopularnijih pjesnika s područja bivše Jugoslavije pred publikom predstavi novu knjigu pod nazivom „SESTRA MOJA SAMOĆA“, koja će upravo ovih dana biti objavljena u izdanju izdavačke kuće Art Rabic.


U okviru ove autorske poetsko-muzičke večeri koja nosi naziv „Pero Zubac i prijatelji“, između ostalog, govorit će se i čuveni stihovi iz poeme "Mostarske kiše" koja je postala svojevrstan zaštitni znak ovog autora. 


O pjesniku i književniku Peri Zubcu će govoriti  pjesnik, književni kritičar i historičar književnosti prof. Enver Kazaz i Goran Mikulić, arhitekta, kulturni djelatnik i direktor izdavačke kuće Art Rabic. Moderatorica programa će biti Aida Krehić.


Povodom ovog programa Goran Mikulić, direktor izdavačke kuće Art Rabic je rekao:

 

„Odlučih da za Perin 75. rođendan objavim četiri knjige odabranih pjesama i tekstova:


„Mostarske kiše i neka druga zemlja“; 

„Povratak Mostaru“;
„Zapisi iz tihog vremena“ i
„Glasovi u tišini“. 


Knjige objavih, ali Pero zbog korone nije bio u mogučnosti da dođe do Sarajeva. Sad korone nema, a ja objavih i petu knjigu „Sestra moja samoća“ i dogovorih se sa Perom da se družimo 29. novembra ovdje u Sarajevu.  Bit će to veče za nezaborav. Pozvani ste svi pa i šire. Radujem se vašem dolasku“.


Kao muzička potpora će nastupiti kantautor Miloš Zubac, koji je na gitari, u blues maniru, obradio Perine pjesme.  Radi se o pjesmama koje je odabrao iz zbirke svog oca Pere Zubca „Hazarske pjesme” koja je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća političkom odlukom povučena iz prodaje i javnog opticaja i od koje je ostao samo jedan otisnuti primjerak. 
Tadašnje pokrajinsko rukovodstvo Vojvodine je pod optužbom za autonomaštvo smijenjeno. Između ostalih i Pero Zubac je pao u političku nemilost, a njegova zbirka pjesama „Hazarske pjesme“ je zabranjena i nikada iz štamparije nije dospjela do polica u knjižarama i do čitalaca. 


Sa namjerom da ovu spornu zbirku pjesama otrgne od zaborava, Miloš Zubac 2020. godine objavljuje muzički blues album pod nazivom „Hazarske“. Bit će ovo jedinstvena prilika da publika u okviru poetsko-muzičke večeri posluša i koncertno predstavljanje dijela repertoara sa ovog albuma.


Ulaz je slobodan.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!