VELIKO ISTRAŽIVANJE

Raskrinkavanje: Kako neonacistička organizacija 'Krv i čast' kroz muziku širi ideologiju u bh. susjedstvu?!

Nedjeljni magazin14.11.22, 19:43h

Raskrinkavanje: Kako neonacistička organizacija 'Krv i čast' kroz muziku širi ideologiju u bh. susjedstvu?!
Istraživanje BIRN-a identifikuje trojicu pripadnika i otkriva kako iza zatvorenih profila i tajnih grupa na društvenim mrežama poklonici “Krvi i časti” u Hrvatskoj šire neonacističku ideju “bijele Evrope” i sarađuju sa ograncima u drugim zemljama

 

Izvor: Detektor.ba

Piše: Nermina Kuloglija-Zolj


Patrik se čini ponosan na sebe dok grupi muškaraca prepričava “akciju” protiv migranata u kojoj je učestvovao blizu željezničke stanice u Rijeci. Došao je krajem oktobra u kafić u predgrađu ovog pomorskog grada na diskusiju o usponu desnice u Evropi.


Potpuno izbrijane glave i s nekoliko simbola na odjeći kakvu često koriste krajnji desničari, Patrik na sebi nosi duksericu na kojoj piše “Blood and Honour”.


Organizacija je u dvije zemlje zabranjena, a u jednoj je proglašena terorističkom.


“Htio bih biti policajac”, kaže on.


Svjestan je da bi se morao odreći desničarskih simbola i novinarima tvrdi da je spreman na to za rad u državnoj službi.


Na njegovoj dukserici se, uz naziv grupe, riječima na engleskom jeziku naglašava “Loyalty and Pride” – odanost i ponos. Ali Patrik tvrdi da nije član hrvatskog ogranka ove krajnje desničarske međunarodne grupe.


“Ja to gledam kao neki patriotizam. (…) Ja to više gledam kao neku provokaciju”, objašnjava on i dodaje da simbolima želi da se suprotstavi komunizmu, zbog kojeg su “njegovi” ranije imali loše situacije.


On je jedan od četvorice muškaraca iz Hrvatske za koje su novinari BIRN-a pronašli poveznice sa simbolima ili radom hrvatskog ogranka “Krvi i časti”, krajnje desničarske organizacije čijim članovima je u Velikoj Britaniji zabranjeno pridruživanje policiji. Njemačko krilo organizacije Ministarstvo unutrašnjih poslova ove zemlje u odluci o zabrani opisuje kao “neonacističku, rasističku i ksenofobičnu organizaciju čija je svrha slična onoj nacionalsocijalizma”, odnosno nacizma.

 

krv-i-cast-neonacizam-facebook


Grupu od desetak pretežno mlađih muškaraca u riječkom kafiću “San Remo” raduju pobjede desničarskih stranaka u Evropi i žele to vidjeti i u Hrvatskoj. Dok razgovaraju o usponu desnice u Evropi, kažu da mediji, kultura i obrazovanje i dalje grade mentalitet ljudi kojima je lakše prihvatiti ljevičarske nego desničarske ideje.


Patrik aktivno učestvuje u diskusiji. U kasnijem razgovoru s novinarima nije želio otkriti svoj puni identitet. Tokom večeri 21. oktobra, kada je održana diskusija, svi su ga oslovljavali samo s Patrik.


Na pitanje zbog čega nosi duksericu s natpisom “Krv i čast” kaže da voli majice s takvim motivima bez da na to gleda kao na nešto radikalno.


“Krv i čast” mu se sviđa jer ima “šahovnicu” – simbol iscrtan na zastavi hrvatskog ogranka. Dodaje kako je za njega čuo prije pet do šest godina. Tvrdi da duksericu nije kupio od hrvatskog ogranka organizacije, već na nekoj od popularnih internet stranica za prodaju.


Na prednjem dijelu duskerice bilo je ispisano “Max Kvaternik Patriotic Shop”.


Jedina danas dostupna stranica ovog shopa je na ruskoj društvenoj mreži VKontakte sa objavama starijim od dvije godine. Logo shopa i onaj na duskerici su identični. Među pratiocima stranice shopa na VKontakte je i Patrik Vidmar. Njegov Facebook profil je nedavno izbrisan, ali na jednoj od fotografija grupe muškaraca na putu na desničarski koncert u Italiji na ovoj društvenoj mreži označen je imenom Patrik Pačo Vidmar.


On se može vidjeti kako sjedi ispod zastava “Blood and Honour” i “Skinheads Croatia”.


Duže od deceniju članovi hrvatskog ogranka međunarodne neonacističke organizacije okupljaju se u tajnosti i grade veze sa članovima “Krvi i časti” u drugim državama.


O ideologiji zasnovanoj na vrijednostima nacističke Njemačke razgovaraju isključivo iza skrivenih profila na društvenim mrežama i zatvorenih kanala na aplikacijama za komunikaciju.


Ali ovog ljeta dva gosta u Rijeci skoro su ugrozili godinama pažljivo građenu tajnovitost.


Sredinom jula policiji u Rijeci dojavljeno je da se na plaži nalaze dvije osobe s nacističkim tetovažama. Dok su policajci stigli do obale Kantrida, te osobe više nisu bile tu. Policija ih do danas nije identificirala iako su mediji u Hrvatskoj objavili fotografije dvojice krupnijih muškaraca sa istetoviranim kukastim krstovima i drugim simbolima koje koriste neonacističke grupe.


Oni su nasmijano pozirali za fotografiju na kojoj su goli do pasa. Jedan od njih na leđima ima veliku tetovažu s likom Adolfa Hitlera ispod koje je ispisan vjerovatno najpoznatiji pozdrav iz Drugog svjetskog rata koji su koristili nacisti – “Sieg Heil”. Uz nekoliko kukastih krstova i drugih obilježja, obojica muškaraca imaju tetovažu mrtvačke glave Totenkopf koju su koristile zloglasne SS divizije.


Taj simbol danas koristi “Krv i čast” pa su antifašistički aktivisti u Hrvatskoj ubrzo jednog od njih povezali s mađarskim ogrankom neonacističke organizacije i saradnjom članova iz ove dvije zemlje kroz koncerte, navodeći pri tome identitet jednog od članova hrvatskog ogranka.


Istraživanje BIRN-a sada otkriva identitet druge osobe sa fotografije i još dvojicu pristalica ogranka u Hrvatskoj te pokazuje kako su, nakon zabrana i hapšenja prije deset godina, hrvatski neonacisti kroz koncerte nastavili održavati rasističke ideje nadmoći bijele rase, ali i povezivati se sa organizacijama u drugim zemljama.


Hrvatski ogranak je brojčano još uvijek manji od onih u drugim zemljama, ali istraživanje BIRN-a pokazuje koliko podrške dobija od organizacija u drugima državama.


Skriveni iza profila na društvenim mrežama i najčešće zamagljenim licima sa događaja, članovi “Krvi i časti” u Hrvatskoj promoviraju ideju “čiste Hrvatske”, netoleranciju i mržnju prema migrantima i simbole bijele rasne nadmoći.


Posebno se ističe saradnja sa ogrankom organizacije u Mađarskoj, zemlji koja je u posljednjih pet godina postala mjestom jednog od najvećeg evropskog godišnjeg okupljanja krajnjih desničara.


Dok u Hrvatskoj članovi paze da objave ne budu javne, istraživanje BIRN-a otkriva da su u svojim grupama na mrežama za komunikaciju članovi iz Mađarske dijelili fotografije i informacije o koncertima u Hrvatskoj. Dvojica muzičara iz Mađarske sa nacističkim tetovažama nisu u julu izgledali kao da se skrivaju dok su pozirali za fotografiju na obali u Rijeci.


Portal Antifašistički vjesnik identificirao je jednog od muškaraca uslikanih u Rijeci kao gitaristu benda Feher Vihar, čiju fotografiju je moguće pronaći na stranici “Blood and Honour Hungary” (Krv i čast Mađarska), ogranka neonacističke organizacije nastale u Velikoj Britaniji. U tekstu se njihov dolazak povezuje sa održavanjem neonacističkih koncerata i navodi ime jedne osobe iz Hrvatske kao člana hrvatskog ogranka “Krvi i časti”.


Nastavak teksta čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još