postoje ljepše stvari od krvave istorije

BiH nisu samo rat i 'zaraćena plemena': Šta kažete na divlje konje, rafting, kurs bureka...

Nedjeljni magazin28.10.22, 17:44h

BiH nisu samo rat i 'zaraćena plemena': Šta kažete na divlje konje, rafting, kurs bureka...
Njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ) iz Minhena počinje svoj reportažni zapis opisom platoa Kruzi u podnožju planine Cincar iznad Livna, poznatim staništem divljih konja

 

 

 


Onaj ko turistički ode u BiH, stalno će nailaziti na tragove rata. Ali mladi žele pokazati turistima da zemlja puno više nudi od svoje krvave istorije, piše Süddeutsche Zeitung iz Minhena, a prenosi DW.
 

Njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ) iz Minhena počinje svoj reportažni zapis opisom platoa Kruzi u podnožju planine Cincar iznad Livna, poznatim staništem divljih konja.

 

Turistički vodič Matej Bartulica „već nekoliko godina upravlja džipom koji krstari po pistama ove visoravni". Ovaj 30-godišnjak kaže kako po platou galopira i do 1.000 primjeraka ove životinjske vrste, piše SZ i upoređuje ovu turističku turu sa safarijem.

 

„No, za razliku od safarija, turisti ovdje smiju izaći iz džipa a neki divlji konji toliko imaju povjerenja u ljude da vam dopuštaju da ih pomilujete i uzimaju vam jabuku iz ruke."

 

"Prošlog ljeta je ovdje bilo svega 2.000 gostiju što znači 20 dnevno", izračunao je njemački novinar, konstatujući kako je BiH neobičan turistički cilj.

 

Prije pandemije korone, u 2019. Bosnu i Hercegovinu je prema navodima Svjetske turističke organizacije posjetilo 1,2 miliona turista.

 

Susjednu Crnu Goru, koja ima samo petinu stanovnika BIH, posjetilo je dvostruko više ljudi a Hrvatska je te iste godine zabilježila čak 17 miliona turista. Razlog tome je, piše njemački novinar, ne samo što BiH ima mali djelić obale već i činjenica da se BiH „stalno povezuje sa masakrom u Srebrenici i opsadom Sarajeva", kada su srpski napadači „bacali kišu granata" na ovaj grad.

 

A neke suvenirnice u starom gradu, dodaje, prodaju i vaze za cvijeće, napravljene od čahura granata.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(DW, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još