prate svaki korak

Sjedinjene Američke Države ne misle stati: Ko bi mogao biti sljedeći iz BiH na crnoj listi

Front05.10.22, 09:33h

Sjedinjene Američke Države ne misle stati: Ko bi mogao biti sljedeći iz BiH na crnoj listi
Dug je spisak osoba koje SAD smatraju odgovornima za korupciju u BiH i podrivanje Dejtona

 

 


Sjedinjene Američke Države (SAD) neće stati s izricanjem sankcija korumpiranim osobama iz BiH. Ovaj spisak bit će uskoro proširen s još nekoliko imena, saznaje „Avaz“.

 

Dug spisak


Novo proširenje liste najavili smo još u avgustu. Sjedinjene Američke Države čekale su kraj izbora da na listu sankcioniranih dodaju premijera Fadila Novalića. No, dug je spisak osoba koje SAD smatraju odgovornima za korupciju u BiH i podrivanje Dejtona.

 

Riječ je o političarima, ali i osobama iz pravosudno-policijskih struktura. O tome svjedoči i izjava Anthonya Blinkena, državnog sekretara SAD.

 

Zadokumentiran je svaki postupak bh. državljana koji su, prema mišljenju SAD, prije svega Američke ambasade u BiH, zaslužili biti pod sankcijama.

 

Afera Sky


Tu su i nosioci pravosudnih funkcija. Do sada su na crnu listu dospjeli Gordana Tadić, Diana Kajmaković, Milan Tegeltija… Ali na ovome se neće stati. Neki su otkriveni i u aferi “Sky”, i to osobe iz policijskih struktura. Brigu imaju i tužioci iz pojedinih kantonalnih tužilaštava.

 

State department prati svaki korak i u čvrstoj je konekciji s Ambasadom SAD. Pitanje je samo ko je sljedeći...

 

Prije nekoliko dana na listu je stavljen premijer FBiH Fadil Novalić.

 

(Avaz, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još