Zloupotreba podataka

Ovo je pismo penzionerima u FBiH zbog kojeg su Novalića stavili na crnu listu SAD-a

Front03.10.22, 20:46h

Ovo je pismo penzionerima u FBiH zbog kojeg su Novalića stavili na crnu listu SAD-a
Podsjetimo, Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost

 

 

 

Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (OFAC) nametnuo sankcije federalnom premijeru Fadilu Novaliću.


Kako se navelo u pojašnjenu Novalić je zloupotrijebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke stranke, a što je protivno zakonima BiH.


Podsjetimo, Novalić je u sedmici prije izbora 2018. koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost.

 

Pismo je poslao na adrese nešto više od 347 hiljada penzionera u FBiH.


U nastavku vam donosimo sadržaj pisma koje je 2018. godine Novalić slao penzionerima:


Poštovani,


U posljednje četiri godine zajedno smo prošli težak period na putu ka stabilizaciji Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Pred kraj mandata želim Vam zahvaliti na ukazanom povjerenju i na tome što ste bili partner u poslu koji smo zajedno uradili.


Šta smo zatekli?


Kada sam preuzeo dužnost premijera Federacije Bosne i Hercegovine, penzije su kasnile, Fond je dosegao gubitak od 229 miliona KM, postojao je ogroman jaz između najnižih i najviših penzija. Prijetio je potpuni kolaps sistema i bila je upitna svaka naredna isplata!


Zbog toga smo, Vlada i ja lično, pristupili sistemskom rješavanju problema.


Šta smo uradili?


Prvo smo poduzeli mjere koje su dovele do toga da su penzije redovne i da ih svakog mjeseca dobijate na vrijeme, čemu svjedočite. Naredni korak bio je usvajanje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Zakon je usvojen zahvaljujući opredjeljenosti Vlade i parlamentaraca koji su razumjeli važnost i potrebu da se sistem reformira, a uprkos otporima nedobronamjernih, onih koji su na ovom željeli ostvariti jeftine političke poene. Vi znate ko su oni.


Usvojeni Zakon je najveća reforma penzionog sistema do sada. Zahvalan sam i vama penzionerima što ste imali povjerenje, podržali nas i bili naš pouzdani partner u ključnom momentu, što ste vjerovali da zajedno možemo napraviti iskorak na vašu, ali i dobrobit budućih penzionera.


Novi Zakon omogućio je da se isprave nepravde i smanji nedopustivo velika razlika između najniže i najviše penzije. Uz redovno povećanje svih penzija, dodatno su povećane najniže penzije. Povećanje se kretalo u rasponu od 3,5 do 14 posto.


Nakon usvajanja novog Zakona više nikada ne morate strahovati da će Vaša pošteno zarađena i zaslužena penzija kasniti, jer Fond sada prelazi na Budžet Federacije BiH i penzije će se isplaćivati direktno iz Budžeta, što do sada nije bio slučaj.


To znači potpunu sigurnost isplate, ali i povećanje penzija u skladu sa ekonomskim rastom.


Dobra vijest je da je deficit Fonda smanjen za 150 miliona KM. Smanjenje deficita omogućeno je rastom broja zaposlenih u FBiH, povećanjem plaća i efikasnijom naplatom poreza, a već početkom 2019. godine neće biti deficita i Fond će konačno poslovati pozitivno.


Šta planiramo?


Imajući u vidu očekivani ekonomski rast na osnovu trenutnih trendova, penzije će se i dalje povećavati, a prvo naredno povećanje će biti već u januaru 2019. godine. Rast će u prosjeku iznositi oko 5 posto godišnje, što u naredne četiri godine znači povećanje za više od 20 posto. Dodatno će se povećavati najniže penzije.


Čini me iznimno sretnim da sam ispunio svoju ljudsku obavezu prema Vama. Još jednom se zahvaljujem na ukazanom povjerenju i što niste podlegli nedobronamjernim utjecajima.


Ostanite dalje partner onima koji sistemski, hrabro i odlučno rješavaju probleme u našem društvu. Budite uz one koji rade za Vašu i opću dobrobit naše države i društva.


Srdačno Vaš,


premijer Fadil Novalić, zaključeno je u pismu.

 

pismo-novalica-penzionerima

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još