Širi se lista

Na crnoj listi SAD završio i Slobodan Stanković, biznismen blizak Miloradu Dodiku

Front03.10.22, 17:13h

Na crnoj listi SAD završio i Slobodan Stanković, biznismen blizak Miloradu Dodiku
I Stanković i Integral dovode se u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu RS

 

 

 

SAD su objavile novu listu sankcija. Pored Fadila Novalića, na listi sankcija je i Slobodan Stanković, biznismen povezan s Miloradom Dodikom.


Ovako su SAD objasnile sankcije Stankoviću.


- Slobodan Stanković, jedan od najbogatijih pojedinaca u BiH, dugogodišnji je vlasnik Integral Inženjering A.D. Laktaši (Integral), velike inženjerske firme u RS. I Stanković i Integral dovode se u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu RS. Veliki građevinski projekti se često predaju Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Ogromna većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca.


Stanković je također bivši vlasnik Alternativne televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), medij pod ličnom kontrolom američkog i korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika (Dodik), čija secesionistička retorika i djelovanje u RS ugrožava stabilnost i podriva DPA. Stankovićeva kupovina ATV-a dovela je do toga da je kuća postala jasna pristrasnost u korist Dodika. Kupovina i transformacija ATV-a pokazuje recipročnu prirodu Dodikovih korumpiranih odnosa, jer Stankovićevo bogatstvo daje Dodiku bogatog i moćnog saveznika koji mu politički koristi.


Stanković je danas sankcionisan po nalogu E.O. 14033 jer je materijalno pomogao, sponzorirao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robu ili usluge Dodiku ili mu pružao podršku. Integral je danas sankcionisan prema E.O. 14033 zbog toga što je bio u vlasništvu ili pod kontrolom, ili jer je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Stankovića.


Dodik je ranije sankcionisan po E.O. 13219, sa izmjenama i dopunama E.O. 13304, jer je aktivno ometao i predstavljao značajan rizik od aktivnog ometanja DPA i u skladu sa E.O. 14033 da je odgovoran za ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili djelom koji je ometao ili prijetio provedbi DPA, te da je odgovoran ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno bavi se korupcijom vezanom za zapadni Balkan. ATV je prethodno bio sankcionisan prema E.O. 14033 zbog toga što je bio u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili zbog toga što je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika - navode iz Ministarstva finansija SAD.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još