novi cjenovnik od 1. oktobra

Od subote poskupljuje još jedna usluga u BiH, tvrde da su prinuđeni na taj potez

Biznis Klub29.09.22, 13:53h

Od subote poskupljuje još jedna usluga u BiH, tvrde da su prinuđeni na taj potez
“Cjenovnik je izmjenjen zbog rasta inflacije i povećanja cijena roba i usluga koje utiču na pružanje poštanskih usluga”, kazali su oni

 

 

 

Pošte Srpske podigle su cijene poštanskih usluga, a novi cjenovnik će se primjenjivati od 1. oktobra, potvrđeno je iz ovog preduzeća za portal CAPITAL.

 

Cjenovnikom je izmijenjena osnovna stopa, tačnije cijena za prenos običnog pisma sa 0,9 na 1,1 KM, a u skladu sa tim izmijenjene su cijene i ostalih stopa, kao i cijene usluga koje se računaju na osnovu osnovne stope.

 

U “Poštama” tvrde da su bili prinuđeni na ovaj potez.

 

“Cjenovnik je izmjenjen zbog rasta inflacije i povećanja cijena roba i usluga koje utiču na pružanje poštanskih usluga”, kazali su oni.

 

Napominju da su cijene za rezervisane poštanske usluge usaglašene od strane sva tri javna operatera i Agencije za poštanski saobraćaj Bosne i Hercegovine.

 

Još nije poznato kakav će finansijski efekat imati poskupljenje na rad javnih poštanskih operatera.

 

Poštama Srpske novac je neophodan jer im troškovi za plate iz godine u godinu vrtoglavo rastu, prvenstveno zbog povećanja broja radnika do kojeg je došlo dolaskom novog direktora 2019. godine.

 

Troškovi bruto zarada i naknada u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 25,3 miliona KM, dok su godinu dana ranije bili za 2,7 miliona KM manji.

 

Sa druge strane, prihodi u prvoj polovini ove godine su na istom nivou kao i za prvo polugodište 2020. godine, pokazuju finansijski izvještaji.

 

Analiza Transparency Internationala u BiH je pokazala da „Pošte Srpske“ imaju 130 radnika više od „BH Pošta“, a koje imaju gotovo 30 miliona maraka veće prihode od „Pošta Srpske“.

 

Takođe preduzeće je redovan korisnik overdraft kredita kojima zatvara obaveze i održava likvidnost.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još