IZDVOJENO 2,7 MILIONA KM

Od novih mašina do novih radnih mjesta: Kako se troše dodijeljeni poticaji malim i srednjim preduzećima u FBiH?

Biznis Klub26.09.22, 17:01h

Od novih mašina do novih radnih mjesta: Kako se troše dodijeljeni poticaji malim i srednjim preduzećima u FBiH?
Svaki vid poticaja je dobro došao, pogotovo u ovim teškim trenucima, a posebno kada se investira u novu opremu - ističe jedan od korisnika bespovratnih sredstava dodijeljenih u okviru projekta “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” za 2022. godinu

 

 


Vijest da je Vlada FBiH izdvojila 2.720.559 KM za poticaj malim i srednjim preduzećima u Federaciji obradovala je 96 korisnika bespovratnih sredstava dodijeljenih u okviru projekta “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” za 2022. godinu.


Ugovori su potpisani 12. septembra u Mostaru, a tim povodom federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je naglasio:


- Ugovore smo potpisali sa 96 predstavnika prvoplasiranih malih i srednjih preduzeća iz svih deset kantona, a koji su se prijavili na Javni poziv u okviru ovog projekta. Za poticaje malim i srednjim preduzećima Vlada FBiH je izdvojila 2,7 miliona KM. Sredstva su namijenjena uglavnom za inoviranje tehnoloških procesa, njihovu digitalizaciju, certificiranje i unapređenje svih poslovnih procesa unutar malih i srednjih preduzeća, odnosno jačanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mjesta. Ukupna investicija je oko sedam miliona KM, gdje poduzetnici koji su se kandidovali za ova sredstva investiraju dodatnih 4,4 miliona, a očekujemo zapošljavanje 216 osoba.

 

poticaj-preduzeca


Šta kažu korisnici sredstava?


Prvi rezultati u praksi već su vidljivi... Među onima koji su dobili poticaj u okviru projekta “Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća” je i firma Strojopromet d.o.o. Velika Kladuša, koja je osnovana 1999. godine kao malo preduzeće za uslužnu djelatnost. Vremenom se razvila i proširila svoje poslovne kapacitete. Trenutno zapošljava 19 radnika, proizvodi dijelove od svih vrsta materijala, čelika, aluminija, čelika, plastike…, za domaće i evropsko tržište.


- Svaki vid poticaja je dobro došao, pogotovo u ovim teškim trenucima, a posebno kada se investira u novu opremu koja bi, nakon instalacije u proizvodnji, trebala da donese nova radna mjesta i poveća kapacitet proizvodnje. Mi konkretno investiramo u kupovinu jedne automatske tračne pile koja će nam ubrzati sam proces proizvodnje… Sa pilama koje trenutno imamo to nam je usko grlo u proizvodnji, gdje gubimo puno vremena na pripreme poluproizvoda - pojašnjava Semir Pajazetović, tehnički direktor u kompaniji Strojopromet, u koje svrhe će biti utrošena dobijena bespovratna sredstva.  

 

semir-pajazetovic

Semir Pajazetović, tehnički direktor u kompaniji Strojopromet


Kompanije VM COM Ljubuški također je korisnik sredstava za poticaj malim i srednjim preduzećima u FBiH. Kompanija se, između ostalog, bavi proizvodnjom IZO stakla.  


- Nama su ova sredstva važna jer su nas potakla da kupimo novi stroj koji smo mislili kupiti tek iduće godine iz svojih sredstava, pošto nismo imali ove godine mogućnost za to… Iznos sredstava dobijenih od Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta FBiH pokriva otprilike pola vrijednosti, što je nama bilo sasvim dovoljnko da se odlučimo na kupovinu ove godine. U pitanju je CNC stroj za obradu i rezanje stakla, važan nam je jer ćemo s njim biti brži, imaćemo veći kapacitet sa istom radnom snagom. Automatski ćemo moći više tržišta pokriti, što do sada nismo mogli - kaže Vedran Markota, vlasnik kompanije VM COM.    

 

vedran-markota

Vedran Markota, vlasnik kompanije VM COM


Haris Redžić, vlasnik kompanije ES-Salerno iz Živinica, koja se bavi proizvodnjom pločastog i tapaciranog namještaja, kaže da će sredstva koja su mu  odobrena iskoristiti za nabavku linije za proizvodnju peleta.


- Prilikom obrade drveta već imamo nus proizvod koji ćemo koristiti u proizvodnji. Vidimo da je došlo do poremećaja u opskrbi kada je u pitanju sam pelet, tako da ćemo dati svoj doprinos u stabilizaciji cijena, a inače smo poznati po tome da na tržištu poslujemo s izuzetno povoljnim cijenama u odnosu na okruženje - poručuje Redžić.


Korisnica bespovratnih poticaja Anita Miloloža, poduzetnica iz Livna, naglašava kako se njena kompanija bavi proizvodnjom i distribucijom dekorativnih panela. Po njenim riječima, podrška Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta puno će joj pomoći u proširenju proizvodnje, te u zapošljavanju ljudi.


Sredstva za unapređenje proizvodnje dobila je i Ema Badžak, direktorica i vlasnica kompanije MM d.o.o. Mostar, koja se bavi ugostiteljstvom, turizmom i poljoprivredom.


- Ovu lijepu sumu novca uložit ćemo za kupovinu mašina koje do sada nismo imali, kao i za obnovu već postojećih. Pećnicu koju koristimo već 20 godina dala je sve od sebe, kupujemo i mašinu za sjeckanje povrća koje sami proizvodimo, kao i pakirnicu koja nam je jako neophodna za pakiranje i dostavu naše hrane - ističe Badžak.

 

Rok deset mjeseci

 

Inače, rok za realizaciju svih potpisanih ugovora je deset mjeseci, a cilj ovog projekta je, prije svega, kako navodi ministar Zukić, da se podrže "subjekti malog poduzetništva koji su proizvodno orijentisani, u namjeri da se potakne njihova bolju prilagođenost tržišnim uslovima, odnosno ojača njihova konkurentnost".


On dodaje i kako će se investirati u tehnološki razvoj tih preduzeća, u digitalizaciju procesa, kao i za certifikate kvaliteta, odnosno u sve ono što će pojačati konkurentnost malih preduzeća i olakšati im ulazak na inozemna tržišta.


A kao što reče jedan od naših sagovornika - svaki vid podrške je dobro došao, pogotovo u ovim teškim vremenima!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!