Priča koju često zaobilazimo

Uvijek PROVJERI sastav: Lista hemikalija i otrovnih teških metala - supstance u kozmetici koje treba izbjegavati!

Lifestyle25.09.22, 11:44h

Uvijek PROVJERI sastav: Lista hemikalija i otrovnih teških metala - supstance u kozmetici koje treba izbjegavati!
Nažalost, hemijski sastojci u proizvodima povezani su sa tumorima, hormonalnim disbalansom, respiratornim problemima, hromozomskim oštećenjima, problemima sa rastom i razvojem, pa bi trebali obratiti pažnju na sve što koristite

 

 

 

Ima jedna priča koju često zaobilazimo. Priča koja je jako važna, bitna za naše zdravlje, a često nemamo vremena i u marketima i drogerijama odmahujemo rukom, rijetko kad čitajući deklaracije i sastave. Dobro miriše, meni je lijepa koža poslije, pa šta će mi ustvari biti ako malo namažem, nije strašno.


Ali mi naime nanosimo u prosjeku 15-30 kozmetičkih proizvoda na našu kožu dnevno. Da, da i to dobro zapamtite. To je gomila hemikalija koja se danima, mjesecima i godinama taloži u našem organizmu a nismo ni svjesni. Naša koža upija doslovno sve što na nju nanesemo, a nemamo vremena ili nismo educirani da pročitamo sastav proizvoda, i naučimo.


Nažalost, hemijski sastojci u proizvodima povezani su sa tumorima, hormonalnim disbalansom, respiratornim problemima, hromozomskim oštećenjima, problemima sa rastom i razvojem, pa bi trebali obratiti pažnju na sve što koristite, piše Akta.ba.


Navodim samo neke od sastojaka koje svakako treba izbjegavati.


Uslikajte, zapamtite, provjeravajte uvijek!


1. Mineralna ulja – Na listi sastojaka navedeni kao: Paraffinum liquidum, Petrolatum, Vazelinum, Paraffin


Mass sirovina većine proizvoda namijenjenih djeci. Mineralno ulje je nusproizvod prerade nafte. Koristi se jer je jeftin i lako ga je pronaći. Čepi pore i spriječava kožu da diše. Ometa prirodno oslobađanje toksina i blokira apsorpciju korisnih sastojaka nanesenih na kožu. Također može uzrokovati nedostatak vitamina. Nakon što se apsorbira u kožu, može se preraditi u jetri, a zatim se hranjive tvari vezuju za ulje i njihova apsorpcija postaje blokirana.


2. Talk – Na listi sastojaka naveden kao Talc


Zabranjen za upotrebu u EU i Japanu! Vrlo često prisutan u baby kremama i puderima. Talk je vrlo često kontaminiran kancerogenim azbestom. Može uzrokovati niz respiratornih problema kod novorođenčadi (alergijski bronhitis, astma), a uslijed sistemske toksičnosti ispoljava koncerogeni učinak, posebno na genitalne organe, gdje se kod novorođenčadi i djece i aplicira.


3. Phenoxyethanol – na listi sastojaka naveden kao Phenoxyethanol


Korisi se kao konzervans. Ispoljava djelovanja na nervni sistem, posebno kod novorođenčadi ( u velikim količinama može dovesti do povraćanja, mučnine, smanjenja apetita, promjene boje kože, poteškoće sa razbuđivanjem djeteta), može izazvati iritaciju kože (u rasponu od ekcema, koprivnjače do anafilakse)


4. 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol – na listi sastojaka naveden kao 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol


Zabranjen za upotrebu u EU i Kanadi! Nadražuje kožu, toksičan je za jetru i pluća, te ima negativan učinak na imunološki sistem. Vrlo često je kontaminiran formaldehidom i nitrozaminima.


5. BHT i BHA


Kvalifikovana kao potencijalno kancerogena supstanca od strane Internacionalnog instituta za istraživanje i klasifikaciju kancerogena. Uzrokuje poremećaj u radu hormona, smetnje u razvoju reproduktivnih organa te iritacije kože.


6. Triethanolamin – na listi sastojaka naveden kao Triethanolamine


Uslijed dugoročne izloženosti može dovesti do raka jetre, mokraćnog mjehura i testisa.


7. Ftalati – na listi sastojaka navedeni kao DBP, DNOP, DiNP, DEP i sl.


Hemikalije koje se nalaze u kremama, sapunima i drugim proizvodima za ličnu njegu. Istraživanja su pokazala da ftalati mogu oštetiti bubrege, pluća, jetru i reproduktivne organe. Dovode do poremećaja u radu endokrinih organa i direktno su povezani sa karcinomom dojke.


8. Formaldehidi – na listi sastojaka navedeni kao Dimethylol urea, DMDM hydantoin, polyoxymethylene urea, sodium hydroxymethyl glycinate, diazolidinyl urea


U pogledu kancerogenosti, konzervansi koji otpuštaju formaldehid najopasnija su klasa konzervanasa. U Japanu, Europi i Švedskoj zabranjeni su u kozmetičkim, toaletnim i prehrambenim proizvodima.


Ove supstance su klasificirane kao vjerovatno koncerogene za ljude i dovode do poremećaja u ekspresiji gena, genskih mutacija te problema sa razvojem.


9. Boje – na listi sastojaka navedeni kao Caramel, Unicert Red K 7008-J, Chlorophyllin, Unicert Red K 7054-J,Quinoline Yellow, Acid


Sastojci se koriste za davanje boje određenom proizvodu i poznato je da uzrokuju hromozomska oštećenja, tumore, limfome, astmu, alergije i probleme s kožom.


10. Sulfati – na listi sastojaka navedeni kao SLS, SLES, sodium dodecyl sulfate, sodium PEG lauryl sulfate


Ovi sastojci se nalaze u sapunima za bebe i sredstvima za čišćenje, a odgovorni su za stvaranje mjehurića i pjene. Sulfati se povezuju sa rakom, iritacijom kože i poremećajem endokrinog sistema. Potencijalno onečišćen 1,4 – dioksanom, koji je klasificiran kao vjerovatni humani kancerogen.


11. Sintetski mirisi – na listi sastojaka navedeni kao Parfume, Fragrance


Da, možda lijepo miriše, ali medicinski časopis Dermatitis proglasio je miris alergenom godine. Od više od 2500 sastojaka mirisa (a za proizvodnju jednog mirisa potrebne su stotine hemikalija), više od 100 poznati su alergeni. Sve te hemikalije mogu dovesti do kontaktnih alergija.


Hemikalije koje mogu ući u sastav mirisa su benzen, aldehid, kao i toluen a oni su dokazani neurotoksini.


12. Parabeni – na listi sastojaka navedeni kao Methylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Ethylparaben


Zabranjeni su za upotrebu u EU!


Ove hemikalije povezuju se od naizgled bezopasne iritacije kože do ozbiljne disfunkcije reproduktivnih organa i problema s plodnošću. Izloženost dojenčadi parabenima također je povezana s dugotrajnim problemima težine tokom prvih osam godina života.


Parabeni su potencijalni endokrini disruptori i poznato je da uzrokuju rak dojke.


13. Polietilen glikol – na listi sastojaka naveden kao Polyethylene glycol, PEG - ...


Potencijalno onečišćen 1,4 – dioksanom, koji je klasificiran kao vjerovatni humani kancerogen.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!