Očekuje se dodatni rast cijena

Ne pomaže jednokratna pomoć: Domaćinstvo u junu za struju dalo 90, sada 170 KM

Biznis Klub24.09.22, 16:34h

Ne pomaže jednokratna pomoć: Domaćinstvo u junu za struju dalo 90, sada 170 KM
Poskupljenja nas, dodaju analitičari, zasigurno očekuju od početka sljedeće godine. Dugoročne strategije izostaju, ali sada, tokom predizborne kampanje, ima i novca i obećanja

 

 

Nakon izostanka ekonomskih mjera koje bi ublažile ogromnu inflaciju, nedostatka stalnih inspekcijskih nadzora i većih kazni za one koji iskorištavaju krizu - vlasti rješenje nalaze u dijeljenju jednokratnih pomoći. To je, kažu analitičari, smirivanje građanstva i mogućeg socijalnog bunta, piše N1.

 

Toplane Sarajevo spremne su za novu grijnu sezonu, kao i ostali distributeri toplotne energije. U vrijeme najvećih cijena energenata. Da li su i građani spremni?

 

Tako je jedno domaćinstvo u junu za struju platilo 90 KM, a već sada 170 KM. Čak 70 KM za mrežarinu. No, računi će biti i veći kako temperatura bude sve niža jer se mnogi odlučuju grijati na struju. U isto vrijeme oni koji nisu spriječili rast cijene goriva, peleta, životnih namirnica, sada dijele po 100 maraka: u Federaciji nezaposlenima, u RS mladima.

 

Ekonomisti smatraju da je sve to dio predizborne kampanje – a ne rješenje enormnog rasta cijena energenata. Vlasti tako daju mrvice od prikupljenih milijardi maraka poreza.

 

“To je simbolična pomoć širokoj populaciju, a ima sasvim drugi motiv od onoga da se ljudima pomogne. Druga stvar je da je to skup način za pomaganje”, kazao je Željko Rička, profesor ekonomije.

 

A sve skuplji je život u BiH. Od oktobra se očekuje, kažu stručnjaci za energetiku, još jedno povećanje cijene plina – ali ne drastično. Građani samo mogu, dodaju, pribjegavati štednji.

 

“Smanjivanje jednog stepena na termostatu doprinijet će smanjivanju 5% mjesečnih troškova na energente. Možemo raditi na poboljšanju energije efikasnosti ovojnice objekta. Ključne mjere su poboljšanje termoizolacionih materijala na našim objektima”, kazao je Meho Kulovac, stručnjak za energetiku.

 

Građani će se tako morati slojevitije oblačiti u zatvorenim prostorima jer četveročlanoj porodici sada mjesečno treba 2.900 KM. Većina ima oko hiljadu. U međuvremenu, nova obećanja:

 

“Obećavam! Nema poskupljenja cijena električne energije ni za domaćinstva ni za privredu. Naredne korake zajedno dogovaramo”, kazao je Radovan Višković, premijer RS.

 

Poskupljenja nas, dodaju analitičari, zasigurno očekuju od početka sljedeće godine. Dugoročne strategije izostaju, ali sada, tokom predizborne kampanje, ima i novca i obećanja.

 

(DEPO PORTALdg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!