LIDER SDP-A BIH ZA 'NACIONAL'

Nikšić potopio Čovića usred Zagreba: 'Asistira Dodiku i Putinu u rušenju BiH, žele stvoriti parasisteme kao u Abhaziji!'

Front24.09.22, 10:56h

Nikšić potopio Čovića usred Zagreba: 'Asistira Dodiku i Putinu u rušenju BiH, žele stvoriti parasisteme kao u Abhaziji!'
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je za novi broj Nacionala kako je podrška Rusije gorivo Dodikova separatizma, kojemu, prema Nikšićevu uvjerenju, pomaže i HDZ BiH

 


 


U intervjuu za novi broj Nacionala, predsjednik SDP-a BiH analizirao je stanje u Bosni i Hercegovini uoči općih parlamentarnih izbora 2. listopada.


Nermin Nikšić rođen je 1960. godine u Konjicu. Diplomirao je pravo te je od 1988. do 2000. godine radio u Općini Konjic. U ratu je bio časnik Armije BiH. Od 2000. godine do danas zastupnik je Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. 2011. postao je premijer Federacije BiH, a tri godine kasnije predsjednik SDP-a BiH, potvrdivši položaj predsjednika stranke u dvama uzastopnim stranačkim izbornim ciklusima.


Nikšić je govorio, među ostalim, i o politici Milorada Dodika.


- Dodikova politika nije uvijek bila ovako radikalna, ali u posljednje vrijeme jest, nažalost, i pobjeđivala je - kazao je.


- Možda pobijedi i na ovim izborima u dijelu Bosne i Hercegovine, ali zato doživljava težak poraz u Ukrajini. Ne pravim tu poveznicu slučajno. Gorivo Dodikova separatizma je podrška Rusije, koja potiče destabilizaciju i stvaranje neuralgičnih točaka u Europi, odnosno parasustava po uzoru na Abhaziju, Krim ili Južnu Osetiju. To pokušavaju u suradnji sa Srbijom preko Dodika učiniti u Bosni i Hercegovini - ocijenio je Nikšić, dodajući kako to “nažalost, čine uz svesrdnu asistenciju HDZ-a BiH koji je u državnom parlamentu, s Dodikom, prvo glasao protiv zakona o zabrani negiranja genocida, a onda blokirao usvajanje rezolucije koju je predložio SDP o osudi ruske agresije na Ukrajinu.”

 

- Čak je i premijer Plenković našao opravdanje za takvo glasanje jer se radilo o prijedlogu SDP-a - kaže Nikšić.


- To vam je razlika između nas i njih. Mi ne kalkuliramo i ne politiziramo kada mislimo da je nešto ispravno, podržat ćemo bez obzira na to od koga prijedlog dolazi. Agresiju na Ukrajinu predsjednik HDZ-a BiH naziva ‘oružanim sukobom’ izbjegavajući pojam agresije. HDZ u Bosni i Hercegovini također promiče koncept formiranja parainstitucija, što odgovara ruskim principima destabiliziranja prilika u srcu Europe - tvrdi Nikšić.


Nikšićevu analizu ostalih kandidata na predstojećim izborima, kao i stavove SDP-a BiH prema politici Dragana Čovića i Hrvatskoga narodnog sabora BiH, možete čitati u novom broju Nacionala.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 131

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još