Upozorenje iz Agencije za sigurnost hrane BiH

U pilećim kobasicama brenda 'Wudy' iz Italije pronađena bakterija opasna po zdravlje

Hronika22.09.22, 08:12h

U pilećim kobasicama brenda 'Wudy' iz Italije pronađena bakterija opasna po zdravlje
Radi se o proizvodima brenda "Wudy" čiji je proizvođač "Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.", P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija

 

 

 

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su na tržište Bosne i Hercegovine isporučene pileće kobasice porijeklom iz Italije u kojima je utvrđena prisutnost bakterije Listeria monocytogenes (ST155).

 

Radi se o proizvodima brenda "Wudy" čiji je proizvođač "Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.", P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija.

 

Obavijest se odnosi na proizvode sa sljedećim podacima:

 

wudy-hrenovke-pakovanja

 

S ciljem poduzimanja mjera zaštite zdravlja potrošača, sve raspoložive informacije Agencija je dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

 

Iz Agencije navode "kako potrošačima preporučuju da, zbog minimiziranja rizika po zdravlje, ne konzumiraju proizvode identificirane u tabeli".

 

L. monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućuje umnožavanje u rashlađenoj hrani.

 

Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboljeli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, posebno ukoliko je hrana bila visoko onečišćena bakterijom L. monocytogenes.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!