Radite li dovoljno dobar posao?

Psihologinja otkrila: Šest znakova po kojima se vidi da dijete ima sjajne roditelje

Lifestyle17.09.22, 14:58h

Psihologinja otkrila: Šest znakova po kojima se vidi da dijete ima sjajne roditelje
Greške su dio roditeljstva, kako za same roditelje, tako i za njihovu djecu

 

 

Današnji roditelji drže se viših standarda nego ikad prije kad je riječ o odgoju djece i stalno se preispituju idu li u dobrom smjeru.

 

Greške su dio roditeljstva, kako za same roditelje, tako i za njihovu djecu.

 

- Radimo li dovoljno dobar posao? Činimo li dobro svojoj djeci? Lako je izgubiti se u poređenju s drugim roditeljima ili rezultatima našeg uspjeha - rekla je psihologinja koja radi s djecom za ParentCo. 

 

Podijelila je šest jasnih znakova po kojima odmah vidi da dijete ima sjajne roditelje.

 

1. Otvoreno pred vama pokazuje emocije

 

Iako je većini roditelja teško vidjeti dijete iznervirano, tužno ili uplašeno, stručnjaci tvrde da je djetetova sposobnost da iskazuje emocije jasno pred roditeljima zapravo dobar znak. Dijete tako pokazuje da se uz vas osjeća sigurno.

 

- Jako me zabrinjava kada djeca skrivaju svoje osjećaje pred roditeljima. Često je to znak velikih problema u odnosu roditelj-dijete - smatra psihologinja.

 

2. Povjerava vam svoje probleme

 

I dok se jedna djeca zatvaraju u sebe, druga traže pomoć roditelja. I upravo je to, kako kaže psihologinja, dobar znak.

 

- Znam da roditelj radi sjajan posao ako mu se dijete obrati kad ima bilo kakav problem ili ga nešto muči. To znači da mu upravo roditelji predstavljaju sigurnu luku i da u njih ima povjerenja. Uvijek dijete dočekajte raširenih ruku i budite spremni saslušati njegove probleme, bez obzira na to bili oni veliki ili mali. Tako mu dokazujete da ste uvijek tu za njega - dodaje.

 

3. Ne boji se vaših reakcija

 

Svi ponekad imamo reakcije koje baš ne priliče situaciji i kojima se ne ponosimo. Ipak, pokazatelj da dijete apsolutno sve dijeli s nama, ne bojeći se pritom naših reakcija, dokazuje da smo na dobrom putu. S tim se slaže i psihologinja.

 

- Vaše dijete mora razgovarati o svojim mislima i osjećajima bez straha od vaše reakcije. To je pozitivan znak otvorenog odnosa između roditelja i djeteta. Neki roditelji nesvjesno ograničavaju komunikaciju s djetetom vlastitim ponašanjem kao što su pretjerano reagiranje, vikanje, osuđivanje i slično. Morate prihvaćati djetetove misli i osjećaje, ali i kontrolirati vlastite - mišljenja je psihologinja.

 

4. Potičete ga da slijedi svoje snove

 

Roditelji redovno slušaju o željama svoje djece da jednog dana postanu glumci, pjevači, automehaničari, istraživači ili astronauti. Iako možda ne vjerujete u njegove snove, uvijek ga potičite u njegovim idejama i naumima. Čak i onda kada se ne slažete s njima. Psiholozi tvrde da je to jedna od glavnih stavki pravilnog odgoja. Važno je poticati dijete da sanja, bude hrabro i odvažno. To će mu pomoći u ostvarivanju njegovih želja u djetinjstvu, ali i u kasnijoj dobi.

 

5. Postavljate granice kako biste zaštitili svoje dijete

 

Sjajni roditelji usmjeravaju ponašanje svog djeteta postavljajući promišljene granice i ograničenja. Djeca koja ne znaju za ograničenja često završe u problemima ili se izgube u svojoj slobodi.

 

- Granice pomažu vašoj djeci da se osjećaju voljeno i cijenjeno, čak i ako im se granice ponekad ne sviđaju. Neki primjeri korisnih ograničenja uključuju rutinu spavanja, učenje poštovanju članova porodice i nedopuštanje tinejdžerima da prisustvuju zabavama na kojima se nudi alkohol - ističe psihologinja.

 

6. Spremni ste ispraviti svoje greške

 

Biti u stanju popraviti narušene odnose sa svojim djetetom znak je da ste izvrstan roditelj. Ako vičete, pretjerano reagirate, optužujete ili prozivate svoje dijete, važno je da zajedno kasnije sve izgladite.

 

- Razgovarajte sa svojim djetetom o tome kako biste željeti da ste postupili ili reagirali drugačije, da ćete idući put pokušati biti smireniji. Pomaže i objašnjenje da su vas vaši osjećaji spriječili da reagirate na nastalu situaciju onako kako ste trebali - zaključuje psihologinja.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!