Sunovrat hrvatske politike

Konaković 'opleo' po Milanoviću: 'Odabrao je put mržnje, huškanja i otvorenih prijetnji... Na poziciji Franje Tuđmana'

Front15.09.22, 19:34h

Konaković 'opleo' po Milanoviću: 'Odabrao je put mržnje, huškanja i otvorenih prijetnji... Na poziciji Franje Tuđmana'
'Rusija ulagala milione u političke kampanje i karijere pojedinih političara na Balkanu'

 

 

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, komentarišući posljednje izjave Zorana Milanovića i najave da bi Hrvatska mogla tražiti slanje svojih vojnika u BiH, u svom reagiranju ističe kako Zoran Milanović predstavlja potpuno sunovrat hrvatske politike u svakom smislu, a posebno u odnosu spram BiH.

 

- Haški tribunal je nesumnjivo utvrdio da je Republika Hrvatska u jednom trenutku izvršila brutalnu agresiju na BiH te je upravo Hrvatska, zajedno sa Srbijom, potpisala Dejtonski mirovni sporazum ne kao neki garant već kao zaraćena strana. Upravo iz tog statusa, zaraćene strane i agresora, proizilazi nemogućnost bilo kakvog angažmana hrvatskih vojnika na području BiH - ističe Konaković na početku.

 

On dodaje su odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine danas na najnižem mogućem nivou te se faktički suočavamo sa činjenicom da susjedna Hrvatska ne priznaje BiH kao suverenu, nezavisnu i cjelovitu državu.

 

- Zoran Milanović je u ovom trenutku u potpunosti na pozicijama Franje Tuđmana u trenutku odluke da se krene u agresiju na BiH. Izbor mjesta koje posjećuje, odbijanje da se susretne sa najvišim zvaničnicima BiH, da gradi bilo kakve odnose između zvaničnog Zagreba i Sarajeva, relativiziranje i negiranje genocida u Srebrenici, huškački govori... Odnosi između BiH i Hrvatske išli su uzlaznom linijom pune dvije decenije nakon okončanja hrvatske agresije i potpisivanja Washingtonskog sporazuma. Nažalost, nakon ulaska Hrvatske u EU, a posebno nakon izbora Milanovića, politika Hrvatske spram BiH u potpunosti se sunovratila. Put kojim ide Milanović i oni koji ga slijede, nikako nije put kojim će se na bilo koji način popraviti odnosi između dvije zemlje, pa ni položaj Hrvata u BiH, to je put mržnje, huškanja i otvorenih prijetnji i to treba otvoreno reći - stav je predsjednika Naroda i Pravde.

 

Posebno zanimljivim, Konaković smatra činjenicu da danas upravo Zoran Milanović i Milorad Dodik na neki način vode sinhroniziranu politiku ne samo spram BiH već i spram NATO-a, Sjedinjenih Država, Ukrajine...

 

- Samo dan nakon druženja sa Zoranom Milanovićem, Dodik otvoreno izjavljuje da prisluškuje ambasadora Sjedinjenih Država u BiH. Je li to tek puka slučajnost? Teško je reći, ali je zanimljivo pratiti da se stavovi Dodika i Milanovića podudaraju u toliko mnogo pitanja, od Ukrajine, NATO-a, stava prema Sjedinjenim Državama, negiranju genocida... Bilo bi pošteno reći da bi Dodik komotno mogao biti zamjenik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i da bi ga, u slučaju potrebe, tako kvalitetno mogao zamijeniti da niko i ne bi primjetio razliku. Sve ovo je posebno zanimljivo posmatrati u kontekstu nedavnih izvještaja koji stižu od institucija Sjedinjenih Država kako je Rusija ulagala milione u političke kampanje i karijere pojedinih političara na Balkanu - kaže na kraju Konaković.

 

(DEPO PORTAL/am)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 122

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još