Tijesna borba

Ovo nije viđeno od 1920-ih: Skreće li švedska politika krajnje desno?

Front12.09.22, 13:26h

Ovo nije viđeno od 1920-ih: Skreće li švedska politika krajnje desno?
“SD je trenutno daleko najveća stranka na svijetu s nacističkim korijenima”, rekao je Tobias Hübinette, predavač interkulturalnih studija na Univerzitetu Karlstad i vodeći antirasist

 

 

Čini se da je krajnja desnica blizu izazivanja političkog potresa u Švedskoj, pri čemu su Švedski demokrati postali druga najveća stranka u zemlji, dok širi desni blok ide prema pobjedi nad sadašnjim lijevim centrom.

 

Izlazne ankete u nedjelju navečer isprva su pokazivale tijesnu pobjedu socijaldemokrata i njihovih saveznika lijevog centra. No dok su se glasovi prebrojavali, broj se okrenuo udesno. S više od 90% prebrojanih glasova, desni blok od četiri stranke imao je udio glasova koji odgovara 176 od 349 mjesta u parlamentu, dok je lijevi blok zaostao sa 173 mjesta. Konačan rezultat možda neće biti poznat dok se sredinom sedmice ne prebroje glasovi Šveđana koji žive u inozemstvu, dok bi utrka mogla još zakomplicirati formiranje radne vlade.

 

Čelnik švedskih antiimigracijskih Švedskih demokrata (SD) rano u ponedjeljak rekao je da će desni blok političkih stranaka vjerovatno krenuti prema pobjedi nakon nedjeljnih izbora za parlament, rekao je Jimmie Åkesson u govoru članovima stranke. Aktualna socijaldemokratska premijerka Magdalena Andersson rekla je razdraganim pristalicama u nedjelju navečer: "Večeras nećemo imati konačan rezultat", Andersson (55) je pozvala Šveđane da "imaju strpljenja" i "puste demokractiju da ide svojim tokom". Izgledi da krajnje desničarski Švedski demokrati, za koje se činilo da su osvojili više od 20 posto glasova, po prvi put mogu ostvariti izravan utjecaj na vladinu politiku, označava seizmičku promjenu u zemlji daleko poznatijoj po svojim liberalnim tradicijama.

 

SD je nastao iz švedskog neonacističkog pokreta sredinom 1990-ih i još uvijek se bori da se otrese optužbi za ekstremizam. Druge stranke su je tretirale kao izopćenicu, ali prije tri godine Umjerena stranka desnog centra prihvatila je suradnju s krajnjom desnicom. SD je povećao broj glasova na svakih od devet općih izbora. Njeni čelnici sada traže ministarske dužnosti, ali ostale tri stranke u bloku rekle su da neće pozvati stranku u samu vladu. Međutim, položaj SD-a kao najveće stranke na desnici stavlja ih u jaku poziciju.

 

“SD je trenutno daleko najveća stranka na svijetu s nacističkim korijenima”, rekao je Tobias Hübinette, predavač interkulturalnih studija na Univerzitetu Karlstad i vodeći antirasist. “Čak i ako stranka službeno osuđuje vlastite rasne ideološke korijene, ova pozadina je i danas prisutna u smislu da SD još uvijek … sebe vidi kao jedinu političku snagu koja može spasiti domorodačko većinsko bijelo švedsko stanovništvo.”

 

Čelnik Švedskih demokrata, Jimmie Åkesson, rekao je okupljenim pristalicama u nedjelju navečer: “Naš cilj je sjediti u vladi. Naš cilj je većinska vlada. Sada izgleda prokleto dobro.” Stranački sekretar Richard Jomshof rekao je za javnu televiziju SVT da "nije vjerovao" da će druge stranke moći ponovno zamrznuti Švedske demokrate i da očekuje da će imati snažan utjecaj na politiku zemlje.

 

“Sada smo tako veliki... jasno je da bismo trebali imati mjesto u parlamentarnim odborima”, rekao je.

 

Kazao je kako stranka ima “šansu biti aktivan dio vlade koja će politiku pokrenuti u sasvim drugom smjeru”.

 

Na vrhuncu kampanje, SD je podzemnu željeznicu ukrašenu svojim izbornim bojama označio kao "ekspres za repatrijaciju". “Dobro došli s kartom u jednom smjeru. Sljedeća postaja, Kabul,” tweetao je pravni glasnogovornik stranke, ističući zahtjev SD-a da se uklone neeuropski imigranti.

 

Izbori su otkrili da je Švedska nacija koja nije dobro raspoložena prema imigraciji, pri čemu SD može iskoristiti strahove zbog nasilnog kriminala. Zabrinutosti birača poput porasta cijena energije, neuspješnih škola i dugih redova za zdravstvenu njegu potisnuta je neumoljivim fokusom na imigraciju i kriminal. Kampanja je bila isprekidana daljnjim incidentima nasilja bandi, čija je raširenost tokom proteklih pet godina – i neuspjeh vlade i policije da to spriječe – pomogla SD-u da učvrsti potporu svojoj središnjoj poruci da je za to kriva imigracija.

 

Prije dvije sedmice, žena i njeno petogodišnje dijete ozlijeđeni su nakon što su uhvaćeni u unakrsnoj vatri u Eskilstuni, zapadno od Stockholma. U Malmöu je sedam dana ranije 15-godišnji dječak ubio vođu bande u trgovačkom centru. Broj smrtonosnih pucnjava naglo je porastao na 34 u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na 20 u istom razdoblju 2021.

 

Stranački čelnici i ljevice i desnice povezivali su porast nasilnog kriminala s imigracijom velikih razmjera, što je dovelo do visokih razina segregacije duž etičkih linija na tržištu stanovanja i poslova. U razdoblju od nekoliko desetljeća, Švedska je postala jedno od najmultikulturalnijih društava u Evropi, s više od trećine stanovništva koje je rođeno u inozemstvu ili ima roditelje koji su rođeni u inozemstvu. Otprilike 30% djece nema švedski kao materinji jezik, što se penje na 45% u dijelovima gradova.

 

Čelnica socijaldemokrata Magdalena Andersson, sadašnja premijerka, rekla je da Švedska ne bi trebala imati "somalijske gradove" s velikom gustoćom etničkih manjina, dok je njen ministar za useljeništvo predložio da se ograniči udio "nenordijskih" naroda u određenim područjima.

 

U eskalirajućoj spirali prijedloga, pravni glasnogovornik Umjerene stranke predložio je ADHD testove za petogodišnjake u imigrantskim područjima, jer "u zatvorima u zemlji postoji velika zastupljenost ljudi s ADHD-om". Stranka je također izgubila glasače u korist SD-a.

 

Svako ko živi u imigrantskom području sada je postao problem, primijetila je Ewa Sternberg, cijenjena politička dopisnica liberalnog Dagens Nyhetera: "Teško je vjerovati da bi ove stranke prije 10 godina iznijele prijedloge poput ovih."

 

Drugdje u nordijskoj regiji, antiimigrantske stranke kao što su Danska narodna stranka, Stranka napretka u Norveškoj i Pravi Finci u Finskoj, ušle su u koalicije ili odnose podrške s glavnim desnim centrom. No, za razliku od SD-a, te stranke imaju libertarijanske, anti-porezne korijene, dok su SD antiliberalne, prema Jonasu Hinnforsu, profesoru politike na Univerzitetu Göteborg. “SD ima stranački program etnički čistog švedskog društva, oni su protiv svega što je multikulturalno, na Mađarsku i Poljsku gledaju kao na zemlje koje treba oponašati”, rekao je Hinnfors. "Ovo je zaokret nečemu što Švedska nije vidjela od 1920-ih i 30-ih godina."

 

Umjereni, s manjim demokršćanskim i liberalnim strankama, bili su prisiljeni surađivati sa SD-om kako bi imali nade u formiranje većine u parlamentu – uprkos značajnim ideološkim razlikama, rekao je Erik Zsiga, bivši politički savjetnik umjerene stranke. "SD je bio toliko velik da je bilo neizbježno, morali su se na neki način povezati s njima", rekao je Zsiga.

 

(Federalna.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još