VIDEO/ Predstavit će se 20 umjetnika iz Evrope i BiH

U Zemaljskom muzeju BiH izložba 'Lažni oblaci' posvećena zagađenju okoliša

Kultura09.09.22, 15:46h

U Zemaljskom muzeju BiH izložba 'Lažni oblaci' posvećena zagađenju okoliša
Kultura je naše zajedničko dobro, baš kao što je to i planeta. Zato je ova izložba izuzetan kulturni događaj. Okuplja 20 umjetnika iz 12 evropskih država, uključujući umjetnike iz BiH. Nudi nam jedinstvenu i izrazito bogatu panoramu, rekla je francuska ambasadorica u BiH Christine Toudic

 

 

Izložba "Lažni oblaci" kustosice Gabriele Mande Seith bit će otvorena većeras u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, a dvadeset umjetnika iz Evrope i Bosne i Hercegovine svojim umjetničkim izražajem govore o problemu zagađenja okoliša na lokanom i globalnom nivou.


Postavka je otvorena povodom realizacije projekta EUNIC Sarajevo i propituje probleme zagađenja okoliša kroz različite formate: filmske projekcije, diskusije, performanse, radionice za djecu.

 

Francuska ambasadorica u BiH Christine Toudic je na konferenciji za medije danas podsjetila da je Evropa, pored ostalog, i veliki kulturni centar bogat dugom historijom naroda, sa ogromnim naslijeđem, raznolikošću, dinamikom umjetničkog i intelektualnog stvaralaštva.

 

- Kultura je naše zajedničko dobro, baš kao što je to i planeta. Zato je ova izložba izuzetan kulturni događaj. Okuplja 20 umjetnika iz 12 evropskih država, uključujući umjetnike iz BiH. Nudi nam jedinstvenu i izrazito bogatu panoramu. Svaki rad - akvarel, fotografija, video, kolaž, instalacija, predstavlja jedinstveni lični doprinos, pogled na različite aspekte ogromnih ekoloških izazova, sa kojima se svi suočavamo u BiH, Evropi i svijetu – istakla je ambasadorica Toudic.

 

Predstavnici ambasada u BiH – Njemačke, Švedske, Austrije i Španije, ukazali su na aktualnu, tešku političku, ekonomsku i društvenu krizu u svijetu, na značajne klimatske promjene, ali i na akcije koje države, pojedinci, poduzimaju i iznalaze rješenja problema, te da ti napori daju dobre rezultate.

 

Izložba je primjer, istakli su, kako se umjetnici suočavaju s problemima. U tom smislu, kako je naglašeno, umjetnost je poziv na slobodu, duhovna hrana, a sve nam to treba u ovim teškim vremenima.

 

Zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH Ana Marić je kazala da izložba progovara o zajedničkom problemu, klimatskim promjenama, stoga su pružili podršku umjetnicima koji se na različite načine bore protiv različitih problema.

 

Kustosica Gabriele Mande Seith smatra da nema dovoljno rasprave o zagađenju životne sredine. Kao primjer, navela je da ružičasta prašina stvara romantične izlaske sunca ali je istina da je uzrokovana smogom.

 

- Umjetnički radovi izložbe “Lažni Oblaci” ističu štetnost koja se krije iza predivne ljepote oblaka – navela je ona.

 

Osim izložbe, u Zemaljskom muzeju BiH će biti upriličen i prateći program koji istražuje ta pitanja kroz filmske projekcije i panel diskusiju u Kinu Meeting Point i Urban Design Studiju, performativna predavanja, radionice za djecu.

 

U ovim različitim formativma, “Lažni oblici” omogućavaju umjetnosti da ospori ono što razmišljanje usmjereno na profit obično umanjuje oblake koji truju okolinu, a kriju svoju toksičnu prirodu, zaključila je Mande Seith i izrazila nadu da će izložba i projekt doprinijeti većoj svijesti o zagađenju, njegovom porijeklu i efektima.

 

“Lažni oblaci” je projekt EUNIC Sarajevo Goethe-Instituta BiH, Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, Francuskog instituta BiH, Švedskog instituta, te ambasada Švedske i Španije u BiH, kao i Delegacije EU u BiH i saradnji sa Heinrich Boll Fondacijom u Sarajevu.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!