Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH

'Građani imaju mnogo veći problem zbog kojeg gube novac od povećanja kamata na kredite, a to je...'

Biznis Klub09.09.22, 13:00h

'Građani imaju mnogo veći problem zbog kojeg gube novac od povećanja kamata na kredite, a to je...'
Mnogo veći problem za stanovništvo u BiH je činjenica da nema kamata na depozite, novčana sredstva fizičkih i pravnih osoba položenih u bankama, kaže Kutle

 

 

 

Evropska centralna banka (ECB) će kao mjeru u borbi protiv inflacije koja je blizu 10 posto u eurozoni podići kamatne stope za 0,75 procenata i to će biti dosad najveće pojedinačno povećanje.  

 

Šta mogu očekivati korisnici kredita u Bosni i Hercegovini? Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, smatra da građani nemaju razloga za veliku brigu kada je u pitanju podizanje kamatnih stopa.

 

- Doći će do povećanja kamata u pojedinim bankama, ali ništa posebno zabrinjavajuće. Potez ECB-a je očekivan, traže se načini da se inflacija spusti na dva posto. Dizanje kamatnih stopa jedan je od načina.

 

Mnogo veći problem za stanovništvo u BiH je činjenica da nema kamata na depozite, novčana sredstva fizičkih i pravnih osoba položenih u bankama. Tako ostaju bez značajne sume novca u situaciji kada je inflacija prešla 17 posto - kaže Kutle za Faktor.

 

Postoji još jedan problem na finansijskoj mapi svijeta, a čije posljedice se osjećaju i u BiH.

 

- Slabljenje eura u odnosu na američki dolar tiče se i nas. Kao što znamo, konvertibilna marka je direktno vezana za euro. Ako euro gubi vrijednost, gubi i KM. Ovakvo stanje će se nastaviti jer Sjedinjene Američke Države mjesecima rade na jačanju dolara i slabljenju eura, čime se vrši svojevrstan ekonomski udar na dvije finansijski najjače države EU-a, Njemačku i Francusku - stava je Kutle.

 

(DEPO POPRTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još