Festival ženske umjetnosti i aktivizma BiH

U Sarajevu večeras počinje 17. PitchWise: Feminizam nije vodio ratove - patrijarhat jeste

Kultura08.09.22, 09:10h

U Sarajevu večeras počinje 17. PitchWise: Feminizam nije vodio ratove - patrijarhat jeste
Ulaz na sve kulturno umjetničke događaje, među kojima su predstave, muzički programi, izložbe i panel diskusije, je besplatan. Osobe koje ne mogu doći na PitchWise moći će ipak prisustvovati festivalu jer će većina programa biti pokrivena live streaming-om

 

 

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine večeras će svečano biti otvoren PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma kojeg u Bosni i Hercegovinu po 17. put organizira Fondacija CURE.

 

Na otvaranju će biti najavljene umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, muzičarke, feministkinje i ostale braniteljice ženskih ljudskih prava koje dolaze iz različitih dijelova BiH i regije, a koje će predstaviti svoj rad.

 

Tokom festivala koji će trajati do 11. septembra, bit će postavljena izložba umjetničkih radova "Mi nismo birale rat - Bilješke o ženskim bitkama u ratovima koje je vodio patrijarhat" kustosice Elme Hodžić i umjetnica Feride Duraković, Šejle Sehabović, Arme Tanović Branković, Aide Pašić Hadžiselimović, Adne Muslija i Rebeke Abdagić u Historijskom muzeju BiH.

 

Sa centralnom temom ovogodišnjeg festivala "Feminizam nije vodio ratove - patrijarhat jeste" namjera organizatora je da se skrene pažnja da su žene širom svijeta izložene različitim opresivnim politikama, politikama koje svoje stavove iznose preko ženskih sloboda i ženskog tijela.

 

- No, u svakom opresivnom sistemu postoji otpor tako širom svijeta, ali i u BiH nevidljive i društveno marginalizirane žene podižu glas i kreiraju drugačiju stvarnost - saopćeno je iz Fondacije CURE.

 

Ulaz na sve kulturno umjetničke događaje, među kojima su predstave, muzički programi, izložbe i panel diskusije, je besplatan. Osobe koje ne mogu doći na PitchWise moći će ipak prisustvovati festivalu jer će većina programa biti pokrivena live streaming-om.

 

pitchwise

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!