FOTO&VIDEO/ ŽELJA ZA ZNANJEM ODVELA GA U NIGERIJU

U srcu Afrike djeca uče bosanski jezik, učitelj Arman Mulić kaže: 'Bez roditelja su, često iz tragičnih porodica...'

Nedjeljni magazin07.09.22, 10:24h

U srcu Afrike djeca uče bosanski jezik, učitelj Arman Mulić kaže: 'Bez roditelja su, često iz tragičnih porodica...'
Veliki broj djece koju smo susreli dolaze iz države Borno na sjeveru, odakle su pobjegli, često bez roditelja koji su život izgubili u napadima terorističkih grupa... Djeca kojoj predajemo dolaze iz prilično tragičnih okolnosti, kaže profesor Mulić

 

 

Arman Mulić trenutno boravi u Nigeriji gdje pomaže oko razvoja i provedbe ljetnih kampova za djecu u naseljima za interno raseljene osobe. Mulić, između ostalog, djecu uči i bosanski jezik i detaljno otkriva otkud on u Nigeriji i šta mu je cilj boravka u ovoj zemlji, piše N1.

 

Da Bosna i Hercegovina ima uspješne mlade ljude nije novost. Međutim, da ih karijera i želja za ovim znanjima i vještinama odvede u Nigeriju to baš nemamo često priliku čuti.

 

Arman Mulić je u Sarajevu završio jezički smjer Prve bošnjačke gimnazije. On objašnjava da je tokom srednjoškolskog obrazovanja volontirao i učestvovao na projektima od regiona do Rusije.

 

- Nakon završetka srednje škole, započeo sam studij Globalna vladavina u Italiji na Univerzitetu u Rimu. U Rimu sam postao dio međunarodne porodice studenata sa svih strana svijeta, te sam pronašao prijatelje iz Italije, Kostarike, Francuske, Jordana, Španije, Ruande, Bolivije, Brazila i mnogih drugih. Tokom studija sam bio aktivan kao Predstavnik međunarodnih studenata svoje generacije i jedini student iz Bosne i Hercegovine. Također, na trećoj godini sam učestvovao na Festivalu Diplomatije u Rimni razmjeni sa kadetima zračne flote na Italijanskoj Akademiji ratnog zrakoplovstva u Pozzuoli-ju jednoj od najstarijih zrakoplovnih akademija na svijetu - pojasnio je Mulić.

 

nigerija

 

Tokom studiranja, Mulić kaže da je dosta vremena prvodio volontirajući pripremajući pakete hrane za Rimljane koji žive u problematičnim kvartovima, koji su, kako kaže, skloni prisustvu i uticaju mafije.

 

- Obzirom da sam diplomirao prije nekih mjesec dana, jedna od mojih profesorica me je pozvala da joj pomognem oko organizacije STEAM kampova za interno raseljenu djecu u Nigeriji. Profesorica Hauwa Ibrahim koja mi je prodavala predmet Ljudska prava, provela je život kao advokatica za ljudska prava te je čak dobila Saharov nagradu Europskog parlamenta za ljudska prava koja je dodijeljena Nelsonu Mandeli. Trenutno predaje na Harvardu, te je osnovala svoj institut u Nigeriji, gdje je jedan od projekata upravo ovaj kamp na kojem trenutno radim kao organizator i predavač. Kroz Institut mira ove godine sam dobio priliku da pomognem oko razvoja i provedbe ljetnih kampova za djecu u naseljima za interno raseljene osobe u Nigeriji - istakao je Mulić.

 

 

Nastavak teksta uz više detalja i fotografija, možete pogledati ovdje

 

(N1/DEPO PORTAL/am)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još