Najteža energetska kriza do sada

Zaharova o 'samoubilačkoj mjeri': Sjedinjene Države stoje iza prekida snabdijevanja Evrope ruskim gasom

Front06.09.22, 19:14h

Zaharova o 'samoubilačkoj mjeri': Sjedinjene Države stoje iza prekida snabdijevanja Evrope ruskim gasom
Odgovarajući na pitanje šta bi se trebalo desiti da se gas ponovo dostavlja putem plinovoda Sjeverni tok 1, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je Reutersu: Postavljate mi pitanje na koje i djeca znaju odgovor...'

 

 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u utorak da su Sjedinjene Države izazvale evropsku krizu snabdijevanja gasom prisiljavajući evropske čelnike da poduzmu “samoubillačku” mjeru prekida ekonomske i energetske saradnje s Moskvom.

 

Evropa se suočava s najtežom dosadašnjom krizom u snabdijevanju gasom, dok cijene energenata vrtoglavo rastu a njemački uvoznici čak raspravljaju o eventualnim redukcijama u najvećoj ekonomiji Evropske unije nakon što je Rusija reducirala dotok gasa prema zapadnim zemljama.

 

Odgovarajući na pitanje šta bi se trebalo desiti da se gas ponovo dostavlja putem plinovoda Sjeverni tok 1, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je Reutersu:

 

- Postavljate mi pitanje na koje i djeca znaju odgovor – oni koji su započeli ovo, trebaju to i završiti.

 

Kazala je da Sjedinjene Države već dugo nastoje da prekinu energetske veze između Rusije i velikih evropskih sila kao što je Njemačka, iako je Moskva pouzdani snabdijevač energentima od sovjetskih vremena.

 

- Dominacija Washingtona je prevladala - izjavila je Zaharova Reutersu na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

 

- Političke snage koje su došle su na vlast u Evropskoj uniji igraju ulogu provokatora. To je apsolutno samoubistvo, ali izgleda da će oni morati proći kroz to - kazala je.

 

Sjedinjene Države i Evropska unija optužuju Rusiju za ucjenjivanje energentima nakon što je Moskva reducirala snabdijevanje gasom evropskih potrošača. Rusija tvrdi da je bilo tehničkih problema s kompresorskom stanicom koji se nisu mogli popraviti zbog zapadnih sankcija.

 

Kremlj tvrdi da je Zapad izazvao energetsku krizu uvođenjem najtežih sankcija u savremenoj istoriji, za koje je predsjednik Vladimir Putin izjavio da su ravne objavi ekonomskog rata.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još