FOTO/ Koalicija Država i kandidat Platforme za progres na pres-konferenciji

Hadžikadić: Vrelo Bosne je zagadila korupcija, vrijeme je da se očiste i vlast i rijeke! Tokić: Stop betoniranju olimpijskih planina!

Front06.09.22, 15:17h

Hadžikadić: Vrelo Bosne je zagadila korupcija, vrijeme je da se očiste i vlast i rijeke! Tokić: Stop betoniranju olimpijskih planina!
''Problem je ogroman, ali niko nam nikada nije odgovorio na naša upozorenja. Mi u Koaliciji Država tražimo transparentno i konkretno djelovanje kako bi se zaštitili zrak i voda u našem kantonu'', kaže Nikolina Petković-Jalovičić, nositeljica liste za Skupštinu Kantona Sarajevo

 

 

 
 
Koalicija Država i kandidat Platforme za progres i ove koalicije, prof. dr. Mirsad Hadžikadić, obratili su se javnosti na Vrelu Bosne. Prezentirane su aktivnosti u odbrani pitke vode i čistog zraka u Sarajevu koje kontinuirano rade predstavnici građanske inicijative ''Hoćemo pitku vodu i čist zrak za našu djecu'', kao i upozorenje na dramatičnu situaciju uslijed fekalnog onečišćenja izvorišta pitke vode u Sarajevskom polju. 
 
 
Nikolina Petković-Jalovičić, nositeljica liste za Skupštinu Kantona Sarajevo, prezentirala je i pismo upozorenja Vladi Kantona Sarajevo i Vladi FBiH, kao i Skupštini Kantona Sarajevo koje nadležnima uporno upućuje grupa građana uslijed masovne nelegalne gradnje na Igmanu i Bjelašnici.
 
 
''Problem je ogroman, ali niko nam nikada nije odgovorio na naša upozorenja. Mi u Koaliciji Država tražimo transparentno i konkretno djelovanje kako bi se zaštitili zrak i voda u našem kantonu'', kaže Nikolina Petković-Jalovičić.    
 
 
mirsad-hadzikadic-vrelo-bosne
 
 
Maja Muftić Dedović, nositeljica liste za Parlament FBiH upozorila je na neaktivnosti i prebacivanje odgovornosti i nadležnosti između entiteta i kantona. ''Mi ćemo odmah ići u izmjene podzakonskih akata, što ne ovisi o takozvanoj visokoj politici, nego je to pitanje našeg odnosa prema okolišu i ljudima, naročito budućim generacijama kojima ne želimo ostaviti probleme i zagađenje, nego sređeno društvo u kojem se zna šta ko radi za dobrobit građana'', kazala je Dedović.  
 
 
Sejfudin Tokić, kandidat za Parlament FBiH, kazao je: ''Zbog nelegalne gradnje na Igmanu i Bjelašnici, vijekovima pitka i zdrava voda na Vrelu Bosne je onečišćena fekalijama i više nije za ljudsku upotrebu. Postojeća vlast u KS i FBiH nečinjenjem dozvoljava ovaj ekocid i uništenje izvorišta pitke vode ispod Igmana. Koalicija Država iskazuje punu odlučnost u zaustavljanju 'betoniranja olimpijskih planina', te zaustavljanja građevinske mafije u sprezi sa dijelovima vlasti u Kantonu i Federaciji BiH, u kontinuiranom ekocidu okoline Sarajeva i urbicidu u Sarajevu''.
 
 
''U politiku sam ušla sa 24 godine, sa samo jednim ciljem: doprinijeti promjeni odnosa vlasti prema građanima. Trenutni odnos vlasti koji zanemaruje prava i potrebe građana, ne pokazuje brigu za njihovu dobrobit, kao ni za resurse ove države, može se promijeniti samo sa novom generacijom političara, uvođenjem etičkih vrijednosti u politiku i konkretnim inicijativama i rješenjima. Mnogo je primjera problema koji pokazuju upravo taj nemar prema građanima. Mi danas govorimo o jednom od njih'', rekla je Nejira Sarajlić, nositeljica liste za Parlament FBiH. 
 
 
Prof. dr. Mirsad Hadžikadić, kandidat Platforme za progres i Koalicije Država za člana Predsjedništva BiH je rekao: ''Prioritet Koalicije Država! je država i njeni građani. Zaštita okoliša i prirodnih resursa je dio tih prioriteta. Ovih dana smo svjedoci činjenice da se nepridržavanjem postojećih zakona, ili njihovim osobnim tumačenjem, nanosi nesaglediva šteta kvalitetu vode i zraka. I ova kopija originalnog natpisa iz 2010. godine koji upozorava na nepitku vodu pokazuje nesposobnost vlasti jer nije znala ni da napiše ispravan prevod na engleski jezik, ispravno je NOT FOR DRINKING, a ne NOT FOR DRINK, kako je stajalo. Kakav prevod, takva i vlast. Vrelo Bosne je zagadila korupcija. Vrijeme je da se očiste i vlast i rijeke.''

 

vrelo-bosne-sejfudin-tokic

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!