Nakon ruske okupacije Zaporožja

Evropska unija šalje Ukrajini tablete protiv radijacije

Hronika31.08.22, 10:36h

Evropska unija šalje Ukrajini tablete protiv radijacije
Do sada su samo ljudima koji žive u krugu od 50 kilometara od elektrane ponuđene tablete kalijum jodida, ali Evropska unija daje Ukrajini više od pet miliona doza koje bi omogućile mnogo širu distribuciju

 

Evropska unija obezbijedila je Ukrajini više od pet miliona tableta protiv radijacije, dok raste strah od nesreće u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani. Fabrika u Zaporožju je pod ruskom okupacijom i nedavno se našla na udaru vatre, a obje strane krive jedna drugu za napade.

 

U nekim oblastima, zvaničnici već dijele pilule, koje mogu da spreče tijelo da apsorbuje radioaktivni jod. Stanovnicima je rečeno da ga uzimaju samo ako se potvrdi curenje radioaktivnih čestica.

 

Do sada su samo ljudima koji žive u krugu od 50 kilometara od elektrane ponuđene tablete kalijum jodida, ali Evropska unija daje Ukrajini više od pet miliona doza koje bi omogućile mnogo širu distribuciju.

 

Zaporožje na jugu Ukrajine je okupirala Rusija ubrzo nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru. Ukrajinsko osoblje koje nastavlja da upravlja fabrikom reklo je za BBC da su je ruske trupe koristile kao vojnu bazu i da su radnici u stvari držani na nišanu.

 

Iako su nedavne borbe u toj oblasti prouzrokovale određenu štetu elektrani, do sada nije zabilježeno povećanje nivoa radijacije u toj oblasti. Ipak, zvaničnici su zabrinuti da bi dalja šteta mogla da izazove curenje radioaktivnih čestica, što bi se moglo proširiti na veliku površinu.

 

Nuklearna agencija Ujedinjenih nacija je nekoliko mjeseci zahtijevala pristup objektu, a tim je stigao u Ukrajinu u nadi da će mu konačno biti dozvoljeno da pregleda lokaciju narednih dana.

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!