VIDEO/ Brže do Konjica

Zbogom, Ivan Sedlo: Od septembra 'u pogonu' nova dionica autoputa

Biznis Klub25.08.22, 12:10h

Zbogom, Ivan Sedlo: Od septembra 'u pogonu' nova dionica autoputa
Radi se, naime, o dionici Tarčin – Ivan, dugoj oko sedam kilometara, koja uključuje i dvocijevni tunel Ivan, tako da će se autocestom dolaziti do Bradine nadomak Konjica

 

 

Ministar saobraćaja i veza Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić najavljuje da bi se kroz narednih šest godina trebao završiti Koridor 5C i samim time Federacija BiH spojiti sa Evropom.


Od sredine septembra ove godine, kako je rekao u intervjuu za Večernji list, BiH će dobiti nove funkcionalne kilometre autoceste na Koridoru5C.

 

Radi se, naime, o dionici Tarčin – Ivan, dugoj oko sedam kilometara, koja uključuje i dvocijevni tunel Ivan, tako da će se autocestom dolaziti do Bradine nadomak Konjica.

 

– Početak ove poddionice je na kraju dionice Lepenica-Trčin, odmah nakon petlje Tarčin. Nakon što bude puštena u saobraćaj, putnici više neće morati koristiti staru cestu preko prevoja Ivan uključujući stari tunel Ivan na magistralnoj cesti – kazao je Lasić.

 

Lasić ističe kako je Vlada Federacije BiH uspjela u proteklom periodu odgovoriti na brojne izazove i poteškoće na koje je nailazila u radu, prije svega misleći na finansijsku stabilnost, osjetljivost na socijalne kategorije, kao i boračku populaciju.

 

Podsjetimo da su ranije aktivisti upozoravali da završetak koridora 5C do 2028. godine nije realan s obzirom na to da se ispred ovog plana nalaze i sudski predmeti, poput prvostepene odluke Općinskog suda u Mostaru koji je utvrdio da Federacija BiH diskriminira stanovnike u južnim dijelovima Mostara izgradnjom Koridora 5C.

 

Važno je istaći da su, ipak, vlasti FBiH uvjeravale u jeku pandemije da to neće utjecati na dinamiku radova te da su osigurali finansiranje gradnje kompletne trase, što nije slučaj sa RS.

 

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još