PUNO (PREDIZBORNIH) PLANOVA

Ovaj čovjek radi viziju Sarajeva do 2030. godine: 'Vrijeme je da se podvuče crta ispod malih investicija'!

Biznis Klub18.08.22, 14:36h

Ovaj čovjek radi viziju Sarajeva do 2030. godine: 'Vrijeme je da se podvuče crta ispod malih investicija'!
Urađen je jedan temeljit materijal koji se odnosi na sve bitne segmente. SDA tačno zna šta hoće i kako će. Ovdje u Kantonu Sarajevo će jednu viziju, koja će biti predstavljena u sedam minuta i koja će se vjerovatno zvati „Sarajevo 2030“ - najavio je lider SDA na sinoćnjoj tribini

 

 

 

Na tribini koja je sinoć odražana u organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Novi Grad Sarajevo na temu „Odgovori SDA na aktuelna politička pitanja“, prisutnima se, kao i uvijek, obratio i predsjednik stranke Bakir Izetbegović.


Nakon uvoda u kojem je uputio čestitku bh. plivačici Lani Pudar na sjajnom uspojehu i zlatnoj medalji na Evropskom prvenstvu u Rimu, Izetbegović je kazao kako će u narednom periodu biti predstavljena vizija i programi SDA koji se odnose na budućnost države Bosne i Hercegovine, a tako i njebog glavnog grada.


- Urađen je jedan temeljit materijal koji se odnosi na sve bitne segmente. SDA tačno zna šta hoće i kako će. Ovdje u Kantonu Sarajevo će jednu viziju, koja će biti predstavljena u sedam minuta i koja će se vjerovatno zvati „Sarajevo 2030“, radi naš aktivni novi član Faruk Kapidžić, arhitekta. Vrijeme je da se podvuče crta ispod malih investicija, ispod tačkastog razvoja grada, ispod pomalo haotičnog razvoja grada gdje oni koji imaju novac diktiraju šta će se i gdje graditi i pomalo kvare grad i presjecaju neke vrlo bitne ventilacione koridore. Moramo sačuvati zrak za našu djecu. Moramo sačuvati pitku vodu za našu djecu. Moraju se napraviti saobraćajnice, moramo napraviti jedan grad za budućnost i napraviti velike i hrabre iskorake za budućnost – poručio je Izetbegović, kazavši da Kapidžić na ovom projektu radi sa timom najboljih arhitekata u Kantonu Sarajevo.

 

kapidzic


I dok javnost iščekuje predstavljanje vizije budućeg Sarajeva pod palicom Faruka Kapidžića, mnogi će se sjetiti i kako je ovaj akrhitekta prije nekoliko dana iznio negativno mišljenje o još uvijek nedovršenom dokumentarcu Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta, gradonačelniku Sarajeva i vizionaru, za kojeg je historija već sada potvrdila da je jedan od nazaslužnijih ljudi za transformaciju Sarajeva u istinski suvremeni, moderni grad.


Kapidžić ipak misli drugačije pa je film, ali i Sarajevo Film Festival prokomentarisao:


- Na žalost, film o Emeriku Blumu je zapravo ciljani hvalospjev jednom sistemu, sistemu koji to ne zaslužuje, baš kao što je SFF postao modna revija političara i njihovih supruga, koji isto tako to ne zaslužuju.
Umjetnost inžinjerstva i umjetnost filma je u sjeni ljudske praznine, a reflektori su usmjereni na nekadašnju propalu ideologiju i sadašnju paradu političkog besmisla na crvenom tepihu.
Izgleda da je podjednako ogromna želja sadašnjih filmskih umjetnika da budu politički eksperti i političkih funkcionera da budu filmske zvijezde.
Rezultat materijalizma je očigledan. Iza zastava i ispod crvenih tepiha sve se raspada. Festival nije odavno filmski nego predizborni.
Ostalo mu je srce ali nekada je imao i dušu...,
napisao je Kapidžić na svom Facebook profilu nakon pretpremijernog prikazivanja filma o velikom Emeriku Blumu uoči početka ovogodišnjeg SFF-a.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 56

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još