Nakon što je stigao prvi kontingent njemačkih vojnika

Ambasada Rusije: Izgleda da se priprema teren za puzeću 'NATOizaciju' BiH... Obrazloženja o proširenju osoblja EUFOR-a su neutemeljena

Front16.08.22, 17:43h

Ambasada Rusije: Izgleda da se priprema teren za puzeću 'NATOizaciju' BiH... Obrazloženja o proširenju osoblja EUFOR-a su neutemeljena
Prvi kontingent njemačkih vojnika stigao je juče u BiH, gdje će biti stacionirani u okviru misije EUFOR Althea

 

 

 

Obrazloženja o potrebi proširenja vojnog osoblja u EUFOR-u, uključujući i na račun vojnika Bundesvera, su neutemeljena, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu.

 

"U zadnje vrijeme bilježimo porast broja izjava o perspektivama za implementaciju mirovne operacije EU Althea. Štaviše, ove izjave su očigledno spekulativne. Paralelno se nameće ideja da u slučaju hipotetičkog izostanka produžetka misije nakon predstojećeg u novembru ove godine razmatranja ovog pitanja u Savjetu bezbjednosti UN-a, prisustvo NATO kontingenta u Bosni i Hercegovini potrebno je hitno pojačati", saopšteno je iz Ambasade.

 

Iz Ambasade su naveli da, kako proizlazi iz posljednjeg izvještaja snaga EU Savjetu bezbjednosti UN-a, bezbjednosna situacija u BiH je i dalje mirna i stabilna.

 

"U tom smislu, obrazloženja o potrebi proširenja vojnog osoblja u EUFOR-u, uključujući i na račun vojnika Bundeswehra, su neutemeljena. A pogotovo neprihvatljivim smatramo pozivanja na uticaj događaja u Ukrajini na situaciju u BiH", istakli su iz ruske Ambasade.

 

Navesli su da rastuća propagandna galama oko Althee nije slučajna.

 

"Izgleda da pojedine zapadne države, prije svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću 'NATOizaciju' BiH. To se nikako ne radi u interesu jačanja unutrašnje sigurnosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije, težnje da po svaku cijenu održi svoju hegemoniju", stoji u saopštenju.

 

Dodaju da ne isključuju mogućnost provokacije kojima će se dokazati "slabost" EUFOR-a i potreba njihove zamjene okupatorskim trupama NATO-a.

 

Pozvali su bh. zvaničnike da se ne uvuku u vještački nametnutu igru označenim kartama, da bez vanjskog diktata započnu sadržajan dijalog o aktuelnim unutarpolitičkim problemima.

 

"Što se tiče Rusije, ona dosljedno polazi od svojih obaveza kao garanta Mirovnog sporazuma u BiH", zaključuje se u saopštenju Ambasade Ruske Federacije.

 

Podsjećamo, prvi kontingent njemačkih vojnika stigao je juče u BiH, gdje će biti stacionirani u okviru misije EUFOR Althea.

 

Vlada Njemačke ovim povodom je saopštila da su stabilnost i sigurnost u BiH i na cijelom zapadnom Balkanu od suštinskog političkog značaja za EU i njene države članice.

 

"Operacija EUFOR Althea i podrška visokog predstavnika za BiH su garancija za to. Imajući u vidu unutrašnje političke tenzije s jedne strane i ruski napad na Ukrajinu s druge, pojačano angažovanje Njemačke je jasno opredjeljenje za dugoročnu stabilizaciju BiH na putu ka evroatlantskim strukturama", saopštili su.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 119

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još