Nema inflacijski efekt

Centralna banka BiH pušta u opticaj dodatne količine novca

Biznis Klub15.08.22, 10:48h

Centralna banka BiH pušta u opticaj dodatne količine novca
Novo izdanje novčanica zamijeniće u opticaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina, biti povučene iz opticaja

 

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) će od 17. augusta 2022. godine pustiti u opticaj novčanice konvertibilne marke u apoenu od 200 maraka, dodatno štampane u 2022. godini.

 

Novčanice navedenog apoena, izdanje 2022. godina, štampane su u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH. Novo izdanje novčanica zamijeniće u opticaju novčanice prethodnih izdanja, koje će zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina, biti povučene iz opticaja. Novčanice prethodnih izdanja, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima CBBiH, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja, navodi se u saopćenju Centralne banke BiH.

 

Osnovna obilježja novčanica štampanih u 2022. godini ostaju ista kao i na novčanicama prethodnog izdanja, s tom razlikom što je na novom izdanju naznačena brojčana oznaka "2022" kao godina štampanja apoena i potpis guvernera CBBiH "Senad Softić".

 

Štampanje novih količina novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna marka neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdana konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu.

 

Novčanice će u opticaj biti puštene sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala CBBiH.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!