TEŠKO ODRASTANJE OBILJEŽILO JOJ ŽIVOT

Manje poznati detalji iz života Vedrane Rudan: Prvog muža ostavila zbog nasilja, pa našla sreću sa mlađim Srbinom

Nedjeljni magazin14.08.22, 15:28h

 Manje poznati detalji iz života Vedrane Rudan: Prvog muža ostavila zbog nasilja, pa našla sreću sa mlađim Srbinom
Pokušala sam da ubijem oca kad sam imala 15 godina, ali mi nije uspjelo. Pokušala sam i sa 20, ali je jedva ostao živ - ispričala je jednom prilikom Vedrana Rudan

 

 

 

Hrvatska književnica Vedrana Rudan važi za jednu od najintrigantnijih ličnosti na našim prostorima, a u dosadašnjoj karijeri radila je i kao novinarka, voditeljica i kolumnistica.


Rođena je 1949. godine u Opatiji, otac joj je porijeklom bio Hercegovac i bio je ribar i vrtlar, a majka porijeklom iz Like radila je kao direktorica u vrtićima, ali su je muž i svekrva prisilili da se odrekne ovog posla i bude domaćica.


Kako je Vedrana više puta naglasila, majka joj je zbog toga zapala u depresiju, a jedno vrijeme se odavala i alkoholu. To je trajalo sve dok Vedrana nije postala punoljetna, piše Nova.rs.


Ona je u svojim kolumnama, romanima, ali i intervjuima javno govorila o tome kako je od oca trpjela nasilje.


- Pokušala sam da ubijem oca kad sam imala 15 godina, ali mi nije uspjelo. Pokušala sam i sa 20, ali je jedva ostao živ - rekla je ona u emisiji "Lica kao sav normalan svet".


- Imala sam 21. godinu, diplomirala sam i radila. Bilo je to vrijeme kad su se nosile mini suknje, a onda su, preko noći, došle u modu maksi suknje. Radila sam, imala sam svoju platu i pratila modu, pa sam tako skinula mini i obukla maksi suknju. Otac je ušao u kuhinju, a živjeli smo u rupi, u pravom ćumezu, odmjerio me... majka u uglu drhti, nikad se nije smio dizati ton... a otac kaže: 'Juče si bila ku*va a danas si časna sestra, odluči se'. Odgovorila sam mu: 'Ne s...', a majka je skoro umrla, jer sam prvi put digla ton na oca. Pomislila sam - šta mi se može dogoditi? Završila sam školu, radim... - nastavila je ona.


- A onda mi je on prišao, podigao me i bacio u stakleni orman. Bila sam sva u krvi i staklu... imali smo šporet na drva i na njemu je, u tom trenutku, bila velika šerpa puna gulaša, ogromna... uhvatila sam je za te goruće 'uši', digla u vazduh i bacila ocu u glavu. Tog dana sam otišla iz kuće u namjeri da se nikad ne vratim. Tako je ostalo do udaje. A onda, dok je moj bivši muž bio u vojsci, a ja s malim djetetom bila toliko bijedna da sam pozvala majku i rekla joj: 'Nemamo šta da jedemo, mogu li da dođem kod vas'. Majka je bila u nevjerici - nastavila je svoju priču Vedrana Rudan.


- Imala sam sina kojeg je on obožavao, pa me više od tada nije takao. Moj sin je, uz pomoć polupismenog dede, sa dvije godine već naučio da čita kao neki pop. Bila je to natprirodna ljubav - ispričala je.


S obzirom na to da su bili prilično siromašni, ona je od svoje 12. godine bila prinuđena da radi, a kako je priznala, u tim godinama je prvi put počela da razmišlja i o samoubistvu, što je nastavilo da je prati dalje kroz život.


Malo je poznato da je Rudanova imala i sestru koja je preminula od raka pluća.


Udavala se dva puta. Prvi brak joj je trajao duže od 14 godine i u njemu je dobila dvoje djece, kćerku Asju i sina Slavena.


Nije krila da je zlostavljanje trpjela i u braku.


- Prvi muškarac koji je ispunjavao estetske kriterijume, ramena tolika, bokovi ovoliki, kosa takva, osmijeh očaravajući, oči takve, e, ti si taj. Signale druge nisam željela da vidim. Moj prvi muž je bio moj tata, samo u drugom obliku i mnogo gori, mnogo perfidniji, mnogo lukaviji. Jedan dan pljuska, drugi buket cvijeća, sigurni psihopata. Bila sam zbunjena kao i sve zlostavljane žene, jer danas te prebije, a sutra ti donese buket cvijeća i kaže ti: 'Nemoj me provocirati, pa će biti sve u redu' - ispričala je ona svojevremeno.


Još dok je bila u braku upoznala je osam godina mlađeg advokata i sa njim imala aferu, nakon čega se razvela. Kako je kasnije objasnila, u tom braku nikada nije bila sretna.


Njen drugi suprug je osam godina mlađi advokat, Srbin Ljubiša Drageljević, sa kojim je i danas u skladnom braku i žive u Rijeci, piše Nova.rs.


(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još