Svjetska premijera

'Balada', film Aide Begić o sudbini žena, otvara Takmičarski program za igrani film SFF-a

Kultura13.08.22, 19:01h

'Balada', film Aide Begić o sudbini žena, otvara Takmičarski program za igrani film SFF-a
Nakon današnje press projekcije u Narodnom pozorištu upriličena je konferencija za medije na kojoj se obratila ekipa filma "Balada"

 

 

Svjetska premijera filma "Balada" bh. rediteljice Aide Begić-Zubčević večeras će u Narodnom pozorištu otvoriti Takmičarski program Igrani film ovogodišnjeg 28. Sarajevo Film Festivala.

 

"Balada" je film o ljubavi, slobodi i umjetnosti. U fokusu je Merjem-Meri koja se nakon deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Nakon povratka, shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti starateljstvo nad kćerkom je svakim danom sve manja jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je osuđuju, odlazak je na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

 

U glavnim ulogama su: Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović, Amar Čustović.

 

Nakon današnje press projekcije u Narodnom pozorištu upriličena je konferencija za medije na kojoj se obratila ekipa filma "Balada".

 

Rediteljica Aida Begić kazala je da ideja o ovom filmu postoji još od 2014. godine.

 

- Bio je drugačiji koncept tada, nego sada. U tom periodu smo radili i na drugom filmu te smo zaustavili snimanje 'Balade'. Projekt je prošao kroz mnogo promjena. Mislila sam da je vrijeme da uradim film na način kako ja želim, bez kompromisa i da se osjećam slobodno - rekla je Begić.

 
Film je, između ostalog, inspirisan baladom o Hasaniginici te je Begić-Zubčević kazala da se interesovala za bosansku tradiciju o kojoj nije mnogo znala.

 

- Usmena književnost je interesantna kako bismo razumjeli mistične aspekte ljudi, ali i mjesta. Željela sam se igrati s tim motivima te ih uklopiti u to kako bi oni izgledali danas - podvukala je rediteljica.

 

Glumica Jasna Žalica veoma je emotivno doživjela ovaj film. Navodi da joj je bilo uzbudljivo to što je svaki od likova imao jasnu pozadinu iz koje reaguje tačno onako kako misli da treba, najbolje što je moguće.

 

- Niko se od tih likova ne zeza ni sa čim, oni su uvjereni da je njihovo gledište ono koje treba imati ovaj svijet. Naročito je uzbudljiva ta priča o ženi, bilo kojoj iz ove ekipe, koje se grčevito bore da ostave utisak da su jake i da će se moći probiti kroz taj svijet - navela je Jasna Žalica.

 

Ulogu Merjem tumači mlada bosanskohercegovačka glumica Marija Pikić koja je kazala da je ovo film o sudbinama.

 

- Sudbina žena se u ovom slučaju nije promijenila. Možete staviti priču iz balada u današnje vrijeme, mala mjesta i imat ćete istu priču. Vremena su se promijenila, ali ljudi nisu - podvukla je Pikić.

 

(FENA/md)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!