Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH za izraelski list 'Haaretz'

Jakob Finci oštro reagovao na odluku: Zaprepašten sam... Prvi put da Izrael staje na stranu suprotnu jevrejskoj zajednici

Front12.08.22, 20:21h

Jakob Finci oštro reagovao na odluku: Zaprepašten sam... Prvi put da Izrael staje na stranu suprotnu jevrejskoj zajednici
Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, u odgovoru izjavio je da je “zaprepašten” izraelskim memorandumom koji podržava kontroverzni plan izborne reforme za koji kritičari kažu da bi umanjio politički uticaj Jevreja, Roma i drugih manjina u država

 

 

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, kritikovao je izraelski memorandum kojim se podržava plan izborne reforme za koji mnogi kažu da bi umanjio politički uticaj Jevreja i drugih manjina u zemlji, piše izraelski list Haaretz.

 

Finci je oštro reagovao na odluku Izraela da se umiješa u unutrašnju politiku BiH, optužujući ambasadu da djeluje kao podrška jednoj lokalnoj političkoj stranci etničkih Hrvata.

 

Finci, predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine, u odgovoru izjavio je da je “zaprepašten” izraelskim memorandumom koji podržava kontroverzni plan izborne reforme za koji kritičari kažu da bi umanjio politički uticaj Jevreja, Roma i drugih manjina u država.

 

U dopisu koji je procurio neki dan u javnosti, a koji je izdala ambasada Izraela u glavnom gradu Albanije, Tirani, koja je takođe nadležna za Bosnu i Hercegovinu, navodi se da su „spremnost i prijedlozi hrvatske strane, kao što je pokazano tokom pregovora o promenama izbornog zakonodavstva, dobrodošli“, podsjeća izraelski dnevnik.

 

Kancelarija visokog predstavnika, institucije koju podržava EU, stvorena nakon ratova na Balkanu 1990-ih da nadgleda civilne aspekte implementacije sporazuma kojim je okončan rat u BiH, iznijela je plan koji bi, ako se tumači, odmjerio lokalnu demografiju na izborima, što bi moglo u okrenuti dalje učvršćivanje moći etnonacionalističkih partija, navodi dnevnik.

 

Hrvatski nacionalisti su ga pozdravili, izazivajući proteste jevrejske zajednice u zemlji, koja broji manje od 900 od ukupno 3,2 miliona stanovnika.

 

Trenutni politički sistem u Bosni zasnovan je na sporazumu o podjeli vlasti između njene tri glavne etničke grupe: muslimanskih Bošnjaka, bosanskih Srba i bosanskih Hrvata – aranžman za koji se vjeruje da je isključio više od 100.000 građana iz političkog predstavljanja najvišeg nivoa.

 

“Ovo je prvi put da Izrael zauzima stav u unutrašnjim bosanskohercegovačkim stvarima, ne pomažući Jevrejsku zajednicu, ili na zahtjev Jevrejske zajednice, već jednu političku stranku u zemlji“, napisao je Finci, koji je 2006. podnio peticiju za promjenu zakona Evropskom sudu za ljudska prava, a koji je presudio u njegovu korist.

 

Finci se žalio da mu je onemogućeno da se kandiduju na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zbog njegovog jevrejskog porijekla pozivajući se na član 3., 13. i 14., član 3. Protokola br. 1 i član 1. Protokola br. 12.

 

Fincijevi komentari uslijedili su manje od dan nakon što je izraelsko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo Haaretzu da je u dopisu ambasade izražena „podrška za očuvanju prava jevrejske zajednice u zemlji“.

 

Ministarstvo je odbilo da komentariše Fincijeve komentare ili mejl koji je navodno napisao izraelski ambasador, a koji je u srijedu objavljen u bosanskim medijima.

 

U pismu, ambasador Noah Gal Gendler tvrdi da se „prava jevrejske zajednice u zemlji zloupotrebljavaju za blokiranje suštinskih unutrašnjih procesa u Bosni i Hercegovini“.

 

„Poznajemo i veoma cijenimo Fincija i njegov rad za jevrejsku zajednicu ali nismo zainteresovani da odgovorimo na njegove riječi“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Haaretzu.

 

(https://www.danas.rs/svet/region/jakob-finc-prvi-put-da-izrael-staje-na-stranu-suprotnu-jevrejskoj-zajednici/Danas.rsDEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još