VIDEO/ Godinama su mu prijetili smrću

Brutalni napad snimljen: Čuveni književnik Salman Rushdie uboden u vrat u New Yorku, iznijeli ga na nosilima

Kultura12.08.22, 18:10h

Brutalni napad snimljen: Čuveni književnik Salman Rushdie uboden u vrat u New Yorku, iznijeli ga na nosilima
Policija savezne države New York objavila je da je Salman Rushdie zadobio ubodnu ranu u vrat. Navode da je helikopterom prebačen i lokalnu bolnicu

 

 

Čuveni književnik i autor niza svjetski poznatih romana Salman Rushdie u petak je napadnut tokom predavanja koje je držao u New Yorku, javlja Washington Post.

 

Policija savezne države New York objavila je da je Salman Rushdie zadobio ubodnu ranu u vrat. Navode da je helikopterom prebačen i lokalnu bolnicu.

 

Napadač je u policijskom pritvoru.

 

Na Twitteru je objavljen i video na kojemu se vidi kako književnika na nosilima prebacuju do helikoptera koji će ga prevesti u bolnicu.


Rushdie je zbog svog romana "Sotonski stihovi" (objavljen 1988. godine) primio prijetnje smrću iz Irana i niza drugih muslimanskih zemalja krajem 1980-ih, a godinama je živio pod lažnim identitetom uz policijsko osiguranje.

 

Konkretno, tadašnji lider Irana ajatolah Homeini proglasio je fetvu, to jest edikt, kojim se pozivalo na Rushdiejevu smrt. Štaviše, jedna iranska religiozna fundacija za Rushdiejevu glavu ponudila je nagradu od 3 miliona dolara.

 

Sama Islamska Republika Iran se nakon više od dvije decenije ipak distancirala od Homeinijeve fatve.

 

Zbog "Sotonskih stihova", koje su muslimani doživjeli kao izrugivanje njihove vjere i poslanika Muhameda, na Rushdieja je pokušano nekoliko neuspješnih atentata, a prevod njegove knjige na japanski jezik životom je platio prevoditelj Hitoshi Igarashi.

 

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 36

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još