VIDEO/ Popularna pjevačica sevdalinki iskreno

Hasiba Agić: Nikada neću 'svariti' Božu Vreću i kako pjeva sevdalinku... Ne možete sve to posoliti ili pošećeriti, ama baš nikako!

Showbizz12.08.22, 11:05h

Hasiba Agić: Nikada neću 'svariti' Božu Vreću i kako pjeva sevdalinku... Ne možete sve to posoliti ili pošećeriti, ama baš nikako!
Onako kako je oni prezentiraju, poput Bože Vreće, oni misle da je to sevdalinka, a to je velika greška - smatra poznata bh. pjevačica narodne muzike i sevdaha

 

 

 

U samom srcu Baščaršije otvorene su prostorije udruženja „Bosni u amanet“. Ovo udruženje postoji već godinu dana, a sagovornica Expressa je popularna pjevačica narodne muzike i sevdaha Hasiba Agić.

 

„Bosni u amanet“


- Sam naziv našeg udruženja govori za sebe, a to je da ostavljamo nešto našoj Bosni u amanet. A, ovom prilikom bih se zahvalila jednoj divnoj ženi, našoj Bosanki, koja radi u Americi, a riječ je o Safiji Haskić. Mi smo nekako taj narod, koji svoju zemlju voli najviše, kada je daleko od nje. Safija je od silne te želje za Bosnom željela da se osnuje jedno takvo udruženje. Svojim je radom, trudom, željama i finasijski jako pomogla ovo udruženje. Sve što smo do sada zamislili, mi smo to i uradili, ostvarili.


Na neki način na čelu ovog udruženja je Avdo Šljivo, on je alfa i omega ovog udruženja. Ja sam na neki način domaćica ovog udruženja, mada se vodim kao predsjednica skupštine. Dočekam sve oni koji dođu ovdje sa širokim osmijehom i pjesmom. Trudimo se da  u prostorijama bude sve domaće, sve ono što ostavljamo budućim generacijama u amanet. Najbitnije od svega ovoga je, da nas je podržala opština Stari Grad. Prvo smo dobili jedan drugi prostor, ali on nam je bilo mali, pa su nam onda ponuđene ove prostorije u kojima sada sjedimo. Jednostavno prepoznato je ono što mi želimo i što mi hoćemo. Opština Stari grad pomogla nam je i finasijski, čak dva puta.

 

Pomogli  su nam i ljudi  iz opštine „Centar“. Sam smisao ovog Udruženja je da opstanemo, a sigurna sam da će nam dragi ljudi, humanisti pomoći da ovo udruženje ostane i opstane. Naš rad se sastoji u tome, da se ne bavimo samo sevdalinkom, baziramo se i na to, da vratimo ono nešto što je tradicija i običaji naroda BiH, od ovih ćilima, starog namještaja, jer sevdalinka je i nastala u takvim prostorima. Ona nije nastala u nekom neboderu, već u jednoj finoj sobi gdje su minderluci. Sevdah je način našeg života, jedna aura koja nas okružuje – kaže Hasiba Agić na početku ove jedne lijepe priče.

 

 

Nova generacija

 

Da Vas sada pitam o ovoj nekoj novoj generaciji pjevača, a koji na svoj način svijetu prezentira sevdalinku, poput Bože Vreće, Amire Medunjanin, Damira Imamovića, grupe Divanhana. Da li je to sevdah?

 

- Nikada, ama baš nikada neću „svariti“ kada je u pitanju sevdalinka, to kako je pjeva jedan Božo Vrećo, ovaj ili onaj. Nije to to, jednostavno nikakav spoj, ne možete sve to posoliti ili pošećeriti, nikako, ama baš nikako. Možda čak i može kod njih, a ja znam da ne može. Nikako ne mogu spojiti da jednostavno ne ličiš ni na šta, a pjevaš sevdalinku. Mnogi ljudi koji žive vani i ne znaju kako i na koji način je nastala sevdalinka, kako se ona pjeva, ali onako kako je oni prezentiraju, poput Bože Vreće, oni misle da je to sevdalinka, a to je velika greška -  smatra poznata bh. pjevačica, a zašto tako misli te šta kaže za druge mlađe generacije, interpretatore sevdaha, čitajte ovdje.   

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još