ponovno se oglasio predsjednik fbih

Čavara: Sudije Ustavnog suda FBiH nisu imenovane jer nema političkog dogovora. Sutra ću poslati pismo Schmidtu

Front11.08.22, 15:20h

Čavara: Sudije Ustavnog suda FBiH nisu imenovane jer nema političkog dogovora. Sutra ću poslati pismo Schmidtu
- Ovo može biti divna zemlja samo se treba više razumjeti i razgovarati i više poštivati oni koji su malobrojniji - navodi Čavara

 

 

 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je danas da sudije Ustavnog suda Federacije BiH nisu imenovane jer nema političkog dogovora i to je, kako kaže, osnovni razlog.

 

Podsjetio je da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt uputio pismo predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, kao i članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH u kojem poziva da imenuju sudije u Ustavnom sudu FBiH i Vijeću za zaštitu vitalnih interesa.

 

- Sutra ću napisati pismo visokom predstavniku i u njemu izreći svoj stav i ono što mislim. Inače, pismo od visokog predstavnika doživljavam kao jednu potporu da rješavamo probleme u Federaciji. Još ću vidjeti danas i sutra na koji način tu potporu možemo očekivati u rješavanju svih ključnih problema. Sutra ću poslati pismo Schmidtu - kazao je Čavara.

 

Poručuje da se zasigurno treba raditi na stabilizaciji odnosa na postizanju dogovora i razgovorima i da nikada ne treba posumnjati da se možemo dogovoriti.

 

- Ovo može biti divna zemlja samo se treba više razumjeti i razgovarati i više poštivati oni koji su malobrojniji - navodi Čavara.

 

Na pitanje da li postoji opravdanje za neimenovanje sudija, zato što je još 2019. godine dobio imena sudija Ustavnog suda FBiH sa spiska koje je dostavilo i utvrdilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće u BiH, on kaže da je to stvar političkih odnosa, a ne volje predsjednika Federacije BiH.

 

- Ne može se postaviti pitanje da ja mogu biti odgovoran za opće stanje u Federaciji. Svi problemi u Federaciji su zbog nepostojanja političkog dogovora, tako i imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH. Tako da ja ne vidim svoju odgovornost - zaključio je Čavara.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još