Problem koji traje

Blokada Vijeća Ustavnog suda FBiH: Šta može učiniti visoki predstavnik?

Front11.08.22, 07:58h

Blokada Vijeća Ustavnog suda FBiH: Šta može učiniti visoki predstavnik?
Još veći apsurd je, navodi delegat, što rad Vijeća za odlučivanje o vitalnom nacionalnom interesu, blokira HDZ koji se najviše i poziva na zaštitu prava Hrvata.

 

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt ne odgovara na brojne reakcije i pisma upućena na njegovu adresu nakon što je optužio predsjednika Federacije ali i oba potpredsjednika za blokadu rada Ustavnog suda Federacije, tačnije Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Potpredsjednici Mahmutbegović i Dunović visokom predstavniku su dostavili dokumentaciju o tome kako godinama urgiraju na sve strane da se ovo pitanje riješi no da je ključ u rukama jednog čovjeka, Marinka Čavare. HDZ se optužuje da godinama blokira sve procese u Federaciji od izbora izvršne vlasti do pat pozicije u kojoj se nalazi najviši sudski organ entiteta. Čavara bi mogao na optužbe odgovoriti već sutra, piše N1.

 

Od predviđenih devet, u Ustavnom sudu Federacije radi pet sudija, a sedam je neophodno da bi Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa odlučivalo. VSTV je još 2019. provelo konkurs i proslijedilo listu kandidata. Predsjednik Federacije je uz saglasnost potpredsjednika trebao odabrati četiri, potpisati, proslijediti Parlamentu Federacije, no to se nije dogodilo.

 

“Nemamo obrazloženje od kolege predsjednika Čavare da vidimo razlog zbog čega se to ne šalje – ako ima razlog u imenima, procedurama, da te stvari otklonimo. Nažalost, nikad nas o tome nije obavijestio. Svjesni situacije koja je izazvana nedostatkom sudija, jednog apsolutnog zastoja u radu kad je u pitanju Vijeće za vitalni nacionalni interes, onda smo uputili dopise i relevantnim institucijama, ambasadama, OHR-u, VSTV-u, Ustavnom sudu, tražeći njihovu pomoć da se to otkoči”, kazala je Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH.

 

Delegat u Domu naroda Federacije, Jasmin Duvnjak kaže kako je domaća politika nemoćna da zaobiđe HDZ-ove blokade, te se nada da će to učiniti visoki predstavnik. Godinama poziva predsjednika Federacije da dostavi listu sudija za imenovanje, no bezuspješno. HDZ, kaže Duvnjak blokira imenovanje izvršne vlasti još od prošlih Općih izbora, ali blokira i rad sudske vlasti u Federaciji.

 

“U ovom mandatu mi smo čini mi se imali samo jednu situaciju kada je kolokvijalno kazano, zaprijećeno povlačenjem vitalnog nacionalnog interesa, to je bila situacija od prije nekih dvije i po godine kada je Klub delegata Srba zaprijetio da će povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa na odluku o imenovanju Komisije za vrijednosne papire FBiH i tada smo mi povukli tu odluku na doradu, pa je nakon nekoliko mjeseci došla nova odluka koja je kasnije usvojena, jer nismo smjeli rizikovati situaciju jer da je tada Klub delegata srpskog naroda povukao vitalni nacionalni interes mi bismo imali jednu apsurdnu situaciju, jednu pat poziciju”, kazao je Jasmin Duvnjak, delegat u Klubu Bošnjaka DN FBiH.

 

Još veći apsurd je, navodi delegat, što rad Vijeća za odlučivanje o vitalnom nacionalnom interesu, blokira HDZ koji se najviše i poziva na zaštitu prava Hrvata. Brojni zakoni, akti, povučeni su od onih koji su predlagali upravo zbog bojazni da će biti zaustavljeni u potpunosti povlačenjem vitalnog interesa u Domu naroda Federacije. Šta može učiniti visoki predstavnik?

 

“Onaj ko sve koči je predsjednik, ostali su i ranije dali saglasnost i očekivali njegovu intervenciju. Sada u najgorem slučaju može da smijeni predsjednika Federacije, ali onda je to tek upadanje u jednu veliku institucionalnu blokadu jer bi se morao provesti cjelokupan postupak ispočetka oko izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH a tu bi onda nacionalni klubovi da se usaglase oko toga i to bi bila mogućnost novih još većih i dubljih blokada”, kazao je Kasim Trnka, stručnjak za ustavno pravo.

 

Visoki predstavnik nedavno se obrušio na rukovodstvo Federacije optuživši ih da ne izvršavaju ustavne obaveze kada je riječ o imenovanju sudija Ustavnog suda Federacije. No, mnogi mu poručuju da je pismo trebao isključivo uputiti na jednu adresu, Marinka Čavare koji je upravo zbog ovoga dospio i na američku crnu listu. Sam Čavara danas nije bio dostupan da odgovori na optužbe. Iz Kabineta su poručili da će to učiniti sutra.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još