Elmedin Konaković o aktuelnim dešavanjima

'Provjereno, SDA, HDZ i SNSD su već dogovorili koaliciju... IZ BiH treba skloniti od prljave političke scene, zato ovo i radimo'

Front10.08.22, 18:23h

'Provjereno, SDA, HDZ i SNSD su već dogovorili koaliciju... IZ BiH treba skloniti od prljave političke scene, zato ovo i radimo'
Govoreći o problemima Trojke u Općini Centar, kazao je da ih je manje nego što ih je bilo ranije

 

 

 

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je za N1 kako ima provjerene informacije iz diplomatskih i međunarodnih izvora da su SDA, HDZ i SNSD već dogovorili nastavak koalicije nakon izbora u oktobru. Ističe da od dogovora oko izmjena Izbornog zakona nema ništa, jer su se, kako tvrdi, SDA i HDZ dogovorno ponašale da od ove priče prave kampanju.


“Oni su vrlo uigrani u slanju ovih poruka, poput Izetbegovićeve o prebrojavanju. U ovom trenutku Dodiku je ta izjava bila pravi lijek, reafirmacija Dodika u međunarodnim krugovima, animacija njegovih glasača itd. Dodik i Izetbegović su napravili novi dil i pokušat će izmjenama zaštititi jedni druge. Ostat će jedina opcija da Schmidt nametne izmjene”, rekao je Konaković u Danu uživo.

 

Govoreći o izmjenama Ustava BiH, Konaković je rekao kako “visoki predstavnik tvrdi da može mijenjati entitetske ustave”.

 

“Vjerovatno mu je to plan da time stvori pretpostavke za izmjene Ustava BiH. Da smo imali hrabre lidere, oni bi do sada napravili dogovor”, dodao je.

 

Za pismo i reakcije koje je Schmidt uputio predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, kazao je da “samo prave kampanju od cijelog procesa”.

 

“Znaju da u Predstavničkim domovima neće imati dovoljan broj ruku da prave koalicije. Njihov spas je u Domu naroda, oni ovise jedni od drugih. Schmidt nas je prepao rješenjima i to smo mu rekli javno na sastanku. Tada se i malo povukao. Kakvo će biti rješenje teško je prejudicirati”, rekao je Konaković ponavljajući stav NiP-a o najavljenim izmjenama Izbornog zakona i etničkom predstavljanju.


Za memorandum ambasadora Izraela, rekao je da čudna te da je sve to pokazalo slabost ambasada BiH, odnosno ambasadora.

 

“Ljudi pošalju propale političare kako bi ih se riješili s političke scene. To se mijenja od novembra, ambasadori će biti pravi lobisti za BiH”, rekao je Konaković.


Komentirajući odgovor Rijaseta Islamske zajednice na njihov zahtjev za sastanak i optužbe da zastupaju interese jedne stranke, Konaković je rekao da su ukazali na pojavu koja je vidljiva i koja bi mogla eskalirati jer su zabrinuti za svoju Islamsku zajednicu.

 

“Islamska zajednica je glas svih vjernika u BiH i šire i vrlo je signifikantno kada govore jednoj sedmini ili jednoj osmini tog članstva. SDA ima 200.000 glasača, Bošnjaka prema zadnjem popisu ima milion i 769.000 u BiH”, rekao je.

 

Na pitanje u čemu je prepoznao “SDA jezik”, kazao je: “Bilo je nekoliko nastupa. Čekamo sastanak s reisom. Nema još odgovora na naš upit”.

 

Kazao je kako “ovu vjersku instituciju treba skloniti od prljave političke scene”.

 

“Radi jačanja IZ, zaštite institucije reisa, radimo ovo što radimo – postavljamo javno pitanje. Ubijeđen sam da će nas pozvati na sastanak”, rekao je Konaković i dodao kako je reis Kavazović razuman čovjek.

 

Vjeruje da nakon oktobra dolazi kraj vladavine Bakira Izetbegovića.

 

“U njegovih zadnjih 10-15 TV nastupa govorio je o meni i blokirao me na Twiteru da mu ne mogu odgovoriti. Njegovu misao rijetko ko može shvatiti osim onih koji moraju. Mislim da će oktobar biti pravi lijek za njegove ambicije i sunovrat koji se dogodio u BiH otkako on upravlja procesima”, kazao je.


Govoreći o problemima Trojke u Općini Centar, kazao je da ih je manje nego što ih je bilo ranije.

 

“Otvoreno smo porazgovarali o stvarima koje ne vidimo slično. To je stalna tenzija između nas i mi to ne krijemo. Mi razgovaramo stalno i ohrabrujemo naše članove da iskreno i javno razgovaraju o problemima. Mi ćemo se i dalje svađati, ali SDA se nikada neće vratiti na vlast. Trojka je vjerujte mi stabilna. Mi se svađamo radi interesa BiH, ne ličnih”, rekao je lider NiP-a.

 

Kada su u pitanju izmjene zakona kojim se ograničava prostor za proteste i šetnje poput Povorke ponosa, kazao je da su tu ne slažu sa Našom strankom koja je i javno poručila da za to neće imati podršku.

 

“Naša stranka je nedavno pohvalila SDA kada su usvojili akcioni LGBTI plan. Tu su sinergijom bliži nego mi i Naša stranka. Naša stranka neće biti s njima u koaliciji vjerovatno jer na pitanje korupcije i odlaska mladih iz ove zemlje gledamo isto“, zaključio je Konaković.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 140

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još