VIDEO/ NAKON NAPADA

Masovni egzodus s Krima: Ruski turisti bježe, neviđene gužve kod mosta, Ukrajinci im se smiju

Hronika10.08.22, 10:32h

Masovni egzodus s Krima: Ruski turisti bježe, neviđene gužve kod mosta, Ukrajinci im se smiju
Krim se u Rusiji naveliko reklamira kao turistička destinacija, a eksplozije se baš ne uklapaju u tu sliku

 

 


Nakon niza velikih eksplozija koje su potresle rusku zračnu bazu Saki na Krimu, a koja je udaljena više od 200 kilometara od prve linije fronte, velik broj Rusa odlučio je napustiti ovaj poluotok koji je pod ruskom okupacijom još od 2014. godine.

 

Prema navodima ruskih okupacijskih vlasti u eksplozijama je smrtno stradala najmanje jedna osoba, a više njih je ranjeno. Jesu li eksplozije bile posljedica ukrajinskog napada, ili je u pitanju neki nesretan slučaj u zračnoj bazi, za sada nije sasvim jasno.

 

Rusi tvrde da zračna baza nije napadnuta, a odgovornost za eksplozije nije preuzeo ni službeni Kijev. S druge strane, neimenovani ukrajinski dužnosniku neslužbeno je otkrio za New York Times da je Ukrajina doista napala zračnu bazu i to "oružjem koje u potpunosti ukrajinske proizvodnje".

 

 

Budući da, prema trenutno dostupnim informacijama, Ukrajina ne posjeduje projektile čiji je domet dovoljan da bi dosegnuo toliko duboko u teritorij pod ruskom kontrolom, pojavile su špekulacije o kakvom je oružju potencijalno riječ. Neki tvrde da su možda u pitanju balistički projektili kratkog dometa koje Ukrajina razvija već godinama (neki pandan ruskom Iskanderu), drugi spominju protubrodske projektile Neptun (kojima je potopljena krstarica Moskva), a nagađa se i da su Amerikanci u tajnosti Kijevu poslali projektile MGM-140 ATACMS koji se mogu lansirati iz sustava HIMARS, a čiji je domet 300 kilometara (službeno su Ukrajincima dostavljane samo rakete koje imaju maksimalni domet od 80-tak kilometara).

 

Što god bio uzrok eksplozija u zračnoj bazi Saki, čini se da je dobrano preplašilo ruske turiste koji su ljetovanje provodili na Krimu. Naime, samo nekoliko sati nakon napada na društvenim mrežama počele su kružiti fotografije s Krima, a na kojima se vide goleme kolone automobila.

 

 

Konkretno, korisnici na društvenim mrežama javljaju da su se stvorile kilometarske kolone ispred Krimskog mosta - riječ je o gotovo 17 kilometara dugom mostu preko tjesnaca Kerč, a kojim je prije četiri godine Krim povezan s Rusijom.

 

Kako se Krim u Rusiji naveliko reklamira kao turistička destinacija, očito je da se eksplozije u zračnoj bazi, pogotovo ako su rezultat ratne operacije Ukrajine, baš ne uklapaju u tu sliku. Na tom tragu, iako nešto drugačije, eksplozije je interpretiralo i Ministarstvo obrane Ukrajine iz kojeg su na Twitteru zlurado primijetiti da se "okupacijske snage na teritoriju ukrajinskog Krima baš i ne uklapaju u špicu sezone".

 

U svakom slučaju, čini se da je velik broj Rusa odlučio da Krim više nije nužno najbolja ljetna destinacija te su se brzo odlučili skloniti na područja koja su daleko od fronta.

 

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još