FOTO/ Radončić na unutarstranačkom savjetovanju SBB-a

'Pljuvanje međunarodne zajednice i guranje Bošnjaka u samoizolaciju su loša tekovina Bakirove i Komšićeve politike'

Front09.08.22, 20:59h

'Pljuvanje međunarodne zajednice i guranje Bošnjaka u samoizolaciju su loša tekovina Bakirove i Komšićeve politike'
Lider SBB-a je rekao kako Bošnjaci sebi ne mogu dozvoliti da se pravi atmosfera linča prema najvišim predstavnicima OHR-a, Brisela i Vašingtona. To su naši iskreni prijatelji, jer alternativa njima su jedino Rusija i iredentizam Milorada Dodika

 

 

 
 
Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), komentirao je večeras u Fojnici na unutarstranačkom savjetovanju i aktuelnu političku situaciju u BiH. 
 
 
- Sve očitija tendencija da se predizborna kampanja vodi na način utrke ko će bolje pljunuti na referentne predstavnike međunarodne zajednice veoma je opasna po bošnjački politički faktor i to mora prestati. Nije uredu da se predizborni politički poeni uzimaju na način eksponiranja tobožnjeg patriotizma i borbe za građansku državu, a da se od Brisela, Vašingtona, OHR-a i mnogih drugih jakih diplomatskih sila svijeta, kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo, prave botovske mete ili da se na njih medijski harangira – naglasio je Radončić. 
 
 
Novonastala situacija i činjenica da je Izrael podržao stajališta hrvatskog naroda u BiH, istaknuo je, jeste dokaz koliko gospodin Komšić, koji je 12 godina član Predsjedništva BiH, ili koliko Bisera Turković, kao ministrica vanjskih poslova BiH i ministrica Bakira Izetbegovića, nisu lobirali u jednoj od najvažnijih zemalja svijeta, a to je Izrael. 
 
 
- Nad Jevrejima je počinjen poznati genocid u Drugom svjetskom ratu, a nad Bošnjacima je počinjen genocid u Srebrenici. Bilo bi, stoga, potpuno normalno da imamo njihovu podršku i da bošnjačka stajališta ne čuju samo od Milorada Dodika ili Dragana Čovića. Općim medijskim napadima žele se sakriti vlastita politička i diplomatska nesposobnost i neefikasnost – rekao je Radončić na unutarstranačkom savjetovanju SBB-a.
 
sbb
 
 
On je, također, dodao i to da se u situaciji uznemirenosti javnosti zbog mogućih i najavljenih mjera OHR-a, odnosno odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, ukoliko ne dođe do dogovora bh. političara, mora ostati „hladne glave“ i mudro se ponijeti prema svemu do čega eventualno dođe.
 
 
Radončić je rekao kako Bošnjaci sebi ne mogu dozvoliti da se pravi atmosfera linča prema najvišim predstavnicima OHR-a, Brisela i Vašingtona. To su naši iskreni prijatelji, jer alternativa njima su jedino Rusija i iredentizam Milorada Dodika.
 
 
- OHR može donijeti odluku protiv koje ćemo moći reći stotine argumenata. Ali mnogo gora bi bila odluka da OHR napusti Bosnu i Hercegovinu, a s njima i EUFOR. Sukob – sami protiv svih - bez snažne podrške Vašingtona, Brisela i drugih najjačih centara moći, učinio bi nas veoma ranjivima pred velikodržavnim aspiracijama prema Bosni i Hercegovini, kao našoj jedinoj domovini – poručio je Radončić, dodavši: 
 
 
- Mi moramo biti odgovorni kada se radi o hrvatskom pitanju u BiH, jer nema tu velike pameti, ono u sebi sadrži i rizik gubljenja podrške Katoličke crkve, kao veoma moćnog svjetskog faktora. Ko izgubi podršku jevrejskog lobija, a on je mnogo više od Izraela, i ko nema podršku Katoličke crkve u međunarodnim odnosima, može ući kao narod u nerješive probleme. Mi o tome moramo govoriti glasno. Jer takmičenje u pljuvanju međunarodne zajednice i guranju Bošnjaka u samoizolaciju jesu loša tekovina Bakirove i Komšićeve politike i veliki rizik po Bošnjake – zaključio je Radončić.
 
 
Savjetovanju su prisustvovali članovi i rukovodstvo Općinske organizacije SBB-a Fojnica. Na skupu su se obratili predsjednik Općinske organizacije Emir Sulejmanović i povjerenik Saveza za Srednjobosanki i Zeničko-dobojski kanton i kandidat za Državni parlament dr. Adnad Jupić.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još