Stala u odbranu kolegice

Prašović-Gadžo: Potreslo me ponašanje muških kolega iz SDA i DF-a prema Sabini Ćudić

Front27.07.22, 12:16h

Prašović-Gadžo: Potreslo me ponašanje muških kolega iz SDA i DF-a prema Sabini Ćudić
Pozivam Etičku komisiju da pokaže zrelost i ispravnost i pokrene postupak zbog jučerašnjih uvreda i mizoginog ponašanja na račun kolegice Sabine Ćudić, navela je Prašović-Gadžo

 

 

 

Zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH Sanela Prašović-Gadžo oglasila se na svom Facebook profilu. 

 

Njen status prenosimo u cijelosti. 

 

- Prije nego što jutros nastavimo zasjedanje Zastupničkog doma, želim da nešto prenesem što me duboko potreslo a dogodilo se na jučerašnjem zasjedanju.

 

Kolege muškarci iz nekoliko političkih stranaka (SDA, DF) su brutalno, bezobrazno, drsko, nisko, mizerno i podmuklo uputili komentare tokom diskusije o kolegici Sabini Ćudić.

 

Pozicija žene u politici

 

Ta vrsta političke komunikacije koja se potencira u pravcu osobnih uvreda je nešto što svi zajedno moramo osuditi. 

 

Kolege koji su na način korištenja govora potcjenjivanja govorili o kolegici Ćudić treba biti sramota.

 

No, sve to nam nedvojbeno pokazuje i sliku pozicije žene u politici u Bosni i Hercegovini. Naime, Sabina Ćudić je u svojoj diskusiji govorila o mogućim rješenjima Deklaracije o zaštiti države BiH, te demaskirala parlamentarno savezništvo SDA-HDZ o svim njima važnim pitanjima prožetim njihovim interesima. Spomenula je i Izetbegovićevu izjavu o "prebrojavanjima". I to je bio okidač koji je na noge digao jurišnike koji su govorom nastojali uvrijediti i poniziti kolegicu Ćudić.

 

"Vjerujem da ćemo biti glasnije"

 

Ta cijela situacija, nama, ženama u politici, poručuje da moramo da šutimo, da postoje granice do kojih "smijemo" da diskutujemo i da se nikad više nijedna žena u Parlamentu ne usudi kazati riječ o kraljevima vladavine iz tabora SDA-HDZ jer… cunami uvreda će se sručiti na njih ako progovore.

 

Eh pa drage kolege, nećemo da šutimo.

 

Vjerujem da ćemo biti glasnije.

 

Pozivam Etičku komisiju da pokaže zrelost i ispravnost i pokrene postupak zbog jučerašnjih uvreda i mizoginog ponašanja na račun kolegice Sabine Ćudić - zaključila je Prašović-Gadžo. 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 98

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još