FOTO&VIDEO/ Ispovijest manekenke

Kate Moss otkrila zašto je stala u odbranu Johnnyja Deppa, a dotakla se i lošeg sjećanja na Calvina Kleina

ŽENA iN24.07.22, 20:19h

Kate Moss otkrila zašto je stala u odbranu Johnnyja Deppa, a dotakla se i lošeg sjećanja na Calvina Kleina
Već 30 godina Kate Moss (48) je predstavnica britanske "cool elite". No, žena čiji je moto "nikad se ne žali i nikad ne objašnjavaj", koji je posudila od bivšeg dečka Johnnyja Deppa, iskoristila je ovaj intervju kako bi progovorila o tjeskobi koja ju je obuzimala kao mladu manekenku, te o godinama zlostavljanja i lošeg postupanja kojem je bila izvrgnuta u modnom biznisu

 

 

 

Kate Moss, jedna od najpoznatijih svjetskih manekenki i modela, izrazila je svoju ljutnju zbog osude kojoj je bila izvrgnuta nakon što su objavljene njene fotografije na kojima uzima kokain 2005. godine. Preuzela je krivicu, vjeruje, za to što je ta droga toliko općeprihvaćena u njenim krugovima, piše Guardian, a prenosi Jutarnji.

 

- Bilo mi je zlo i bila sam ljuta jer su drogu uzimali svi koje sam poznavala, kazala je britanska manekenka u nedjelju u jednom od rijetkih intervjua.

 

- Bilo je vrlo licemjerno što su se usredotočili samo na mene i pokušali mi uzeti kćer, dodala je.

 

Iako Moss zbog toga nije osuđena i zadržala je starateljstvo nad kćeri Lilom, izgubila je mnoge unosne ugovore s nekoliko top brendova i morala se javno izviniti.

 

- Morala sam se izviniti jer sam nekim ljudima bila uzor, kazala je u intervjuu za BBC.

 

Već 30 godina Kate Moss (48) je predstavnica britanske "cool elite". No, žena čiji je moto "nikad se ne žali i nikad ne objašnjavaj", koji je posudila od bivšeg dečka Johnnyja Deppa, iskoristila je ovaj intervju kako bi progovorila o tjeskobi koja ju je obuzimala kao mladu manekenku, te o godinama zlostavljanja i lošeg postupanja kojem je bila izvrgnuta u modnom biznisu.

 

depp-moss

 

Također je objasnila svoju odluku da stane u odbranu Johnnyja Deppa u njegovu nedavnom sudskom sporu protiv bivše supruge, Amber Heard, te govorila o tome zašto je branila svog starog prijatelja Johna Galliana koji je 2011. proglašen krivim za zlostavljanje na rasnoj osnovi.

 

- Vjerujem u istinu i vjerujem u pravdu, kazala je.

 

Njezino pojavljivanje na Deppovom suđenju bilo je potaknuto željom da kaže istinu.

 

- Znam istinu o Johnnyju. Nikad me nije gurnuo niz stepenice. Morala sam reći istinu, izjavila je.

 

 

Poriv da stane u Gallianovu odbranu došao je od njene vjere da on zapravo nije loša osoba - samo što ima problem s alkoholom "od čega se čovjek promijeni".


- Ljudi nisu posve svoji kad piju i tada kažu stvari koje nikada ne bi rekli dok su trijezni, kazala je.

 

Kad joj je bilo samo 14 godina, tokom leta avionom joj je prišao vlasnik modne agencije Storm, no ona sebe tada još nije vidjela kao manekenku.

 

- Mislila sam da je to jako tašto zanimanje, izjavila je.

 

Početak njene karijere 1988. godine bio je traumatičan, a posao je bio težak. Morala je sama putovati iz grada u grad na razne castinge. Kad je imala 15 godina prošla je kroz grozno iskustvo kad su je zatražili da skine top za potrebe snimanja nekog kataloga.

 

- Bila sam jako sramežljiva, osjećala sam da to nije u redu pa sam pokupila svoje stvari i istrčala van.

 

Kaže da joj je to iskustvo pomoglo da "izoštri svoje instinkte".

 

- Kad nešto nije u redu, mogu to nanjušiti na kilometre, kaže.

 

Kad ja imala 16 godina, njeno lice je iznenada postalo jako traženo nakon fotografiranja za magazin The Face na pješčanoj plaži u Sussexu koje je odradila s prijateljicom, pokojnom fotografkinjom Corinne Day.

 

Moss se prisjeća da je jako plakala jer je morala biti gola.

 

- Fotografkinja je rekla da, ako ne skinem gornji dio, neće me angažirati za snimanje za Elle. Bilo je bolno. Voljela sam je, ona mi je bila najbolja prijateljica, no bila je zeznuta osoba. No, slike su sjajne, snimila je što je željela zbog čega sam ja patila, no te su mi slike donijele puno toga dobroga. Promijenile su moju karijeru, kazala je.

 

Zbog tih je slika američki dizajner Calvin Klein 1992. izabrao Moss za svoju kampanju donjeg rublja, no sjećanja na taj posao, kad je pozirala s glumcem Markom Wahlbergom u New Yorku, nisu baš lijepa. Kako bi se smirila i kako bi uopće mogla ustati iz kreveta, popila je valium.

 

 

Ponovno je bila u toplesu i osjećala se ‘objektivizirano, ranjivo i uplašeno‘.

 

- Igrali su na moju ranjivost. Calvin je to obožavao, prisjetila se.

 

Njena prijateljica Day bila je zaslužna za kontroverzne fotografije snimljene za magazin Vogue godinu dana kasnije, koje su kritizirane jer, navodno, promoviraju ‘heroin chic‘. Snimljena u svom vlastitom stanu, uvijek mršava Moss ponovno je samo u donjem rublju.


- Bila sam žrtveno janje za probleme mnogih ljudi. Nikad nisam bila anoreksična. Nikad. Nikad nisam uzimala heroin. Bila sam mršava jer me na snimanjima i revijama nisu hranili i zato što sam oduvijek bila mršava, kazala je.

 

Riječi koje joj se često pripisuju - "Ništa nije tako ukusno kao mršavost" - nije doista izgovorila. To je pisalo na naljepnici na vratima frižidera u njezinom stanu i služilo je odvraćanju jedne njene prijateljice od grickanja u vrijeme dok je bila na dijeti.

 

Kate je rođena 1974. godine. Njen otac Peter je bio putni agent, a vrlo glamurozna majka Linda radila je u jednom baru. Kate kaže kako je kao mala bila prilično usamljena. U njihovom domu niko nije primjećivao njen izgled pa je majka Linda bila prilično iznenađena kad su se Kate otvorila vrata modnog biznisa.

 

Njeno se tvrdoglavo tinejdžersko ponašanje pogoršalo kad su joj se roditelji razveli.

 

- Počela sam pušiti travu i družiti se sa starijim dečkima, kaže.

 

No, priznaje da je u to vrijeme bila jako tužna.

 

- Srce mi je bilo slomljeno. Bilo je to mračno razdoblje, prisjetila se.

 

Moss je 2016. pokrenula vlastitu modnu agenciju, a jedna od prvih manekenki bila je njena kći Lila.

 

- Rekla sam joj da ne mora raditi ništa što ne želi. Ako ne želi odraditi neko snimanje, ako se ne osjeća ugodno, ne mora to raditi. Jako se brinem o svojim modelima. Pazim da je na snimanjima uvijek i agent kako modele niko ne bi iskorištavao i kako bi neko mogao reći da ovo ili ono nije primjereno.

 

Moss danas većinom stanuje u svojoj ladanjskoj kući u Cotswoldsu i kaže kako je s vremenom postala opsjednuta vrtlarenjem. Partijanje joj je, kaže, sada dosadno.

 

- Više mi se ne dopada biti izvan kontrole, kaže.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!