Nakon izjave gradonačelnika Beograda o Ratku Mladiću

Karić na Šapićeve izjave: Gradska uprava Grada Sarajeva će dostaviti presude suda koje treba pročitati

Front24.07.22, 19:56h

Karić na Šapićeve izjave: Gradska uprava Grada Sarajeva će dostaviti presude suda koje treba pročitati
Gradonačelnik Beograda je rekao da “ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini”

 

 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oglasila se nakon izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića o zahtjevu mladih za uklanjanje murala posvećenom osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Istakla je kako je iznenađena njegovom izjavom.

 

“Gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka za kakvog se predstavlja gradonačelnik Šapić trebao bi biti upoznat sa osnovama međunarodnog krivičnog prava i presudama Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije. On bi trebao znati da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Uzimajući u obzir veliku količinu neznanja i neinformisanosti, Gradska uprava Grada Sarajeva će zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati, jer kao što je i sam rekao nije bio u BiH za to vrijeme pa ne zna šta se dešavalo. Ali imaju institucije koje jesu i znaju. Gradonačelnik može dobiti više informacija i u Informativnom centru o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju koji je smješten u Vijećnici”, navela je Karić u svojoj reakciji.

 

Podsjetimo, gradonačelnik Beograda je rekao da “ne zna da li je Mladić počinio ratne zločine, ali zna da je branio srpski narod u Bosni i Hercegovini”.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još