Predviđanja genijalnog naučnika

Zašto je Nikola Tesla tvrdio da će žene zapanjiti civilizaciju

Nedjeljni magazin23.07.22, 14:30h

Zašto je Nikola Tesla tvrdio da će žene zapanjiti civilizaciju
Žena će ignorisati presedane i zapanjiti civilizaciju svojim napretkom, rekao je Nikola Tesla u intervjuu 1926. godine

 

 

 

Prosječna će žena biti jednako dobro obrazovana kao i prosječan muškarac, a onda i bolje, prognozirao je naučnik od čijeg je rođenja prošlo 166 godina.

 

Genijalni naučnik rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu u Hrvatskoj najpoznatiji je po svojim doprinosima u dizajniranju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

 

Teslina predviđanja iz 1926. godine.

 

“Ženski um pokazao je sposobnost za sva mentalna dostignuća kao ona muškaraca, a kako generacije budu dolazile, ta će se sposobnost proširivati; prosječna će žena biti jednako dobro obrazovana kao i prosječan muškarac, a onda i bolje obrazovana, jer će uspavane sposobnosti njenog mozga biti podstaknute na aktivnost koja će biti sve intenzivnija i moćnija zbog vijekova mirovanja. Žena će ignorisati presedane i zapanjiti civilizaciju svojim napretkom“, rekao je Nikola Tesla u intervjuu 1926. godine.

 

Često je i govorio da su pronalazači poznati po svom nestrpljenju.

 

“To je problem s mnogim pronalazačima – nedostaje im strpljenja. Nedostaje im spremnost da nešto riješe polako, jasno i oštro u svom umu, tako da zapravo mogu ‘osjetiti da radi’. Žele odmah isprobati svoju prvu ideju i rezultat je da potroše puno novca i puno dobrog materijala, samo da bi na kraju shvatile da rade u pogrešnom smjeru. Svi griješimo i greške je bolje napraviti prije nego što počnemo“, rekao je, a prenosi T portal.

 

Jedna od zanimljivijih njegovih izjava odnosi se i na čistoću.

 

“Svako bi svoje tijelo trebalo da smatra neprocjenjivim darom, veličanstvenim umjetničkim djelom, neopisive ljepote i misterija van ljudskog pojma, i tako delikatnim da ga riječ, dah, pogled, misao može povrijediti. Nečistoća, koja rađa bolest i smrt, nije samo autodestruktivna, već i vrlo nemoralna navika“, rekao je naučnik koji je umro 7. januara 1943. godine u Njujorku.

 

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još